Počinje Dakar Rally, najteži test u svijetu automobilizma i motociklizma

Ovogodišnje rute vozačima nude niz izazova, tako da su pustinjske dine i pješčani tereni Saudijske Arabije samo dio etapa. Jedan dio će se odvijati i preko planinskog područja.

Titulu će braniti Nasser Al-Attiyah iz Katara, pobjednik posljednja dva izdanja (Reuters)

Tradicionalni, 46. po redu, Dakar Rally počinje u petak. Jedan od najtežih testova za vozače i tehniku ​u svijetu automobilizma i motociklizma ponovo će se održati u Saudijskoj Arabiji, prenosi Fena.

Ovogodišnje rute vozačima nude niz izazova, tako da su pustinjske dine i pješčani tereni samo dio etapa. Jedan dio će se odvijati i preko planinskog područja, gdje bi takmičare mogla iznenaditi kiša.

Vozači će ukupno morati prijeći gotovo 8.000 kilometara, a nakon uvoda u Aluli rally se završava 19. januara u gradu Yanbu. Ove godine najveća novina biće dvije maratonske etape, 11. i 12. januara, sa startom i ciljem u Shubaytahu. Trkači će morati prijeći 818 kilometara, od čega će 584 kilometra biti brzinski testovi.

Ovogodišnja utrka će ukupno imati 12 etapa, sa samo jednim danom odmora.

Brojna poznata imena

Dakar Rally je dugo poligon za najveće proizvođače automobila, koji na to takmičenja šalju najbolje što imaju. To se odnosi i na trkače, a na utrci ne manjka poznatih imena iz svijeta ostalih automobilskih sportova.

Titulu će braniti Nasser Al-Attiyah iz Katara, pobjednik posljednja dva izdanja, koji je u međuvremenu promijenio tim i umjesto u Toyoti sjedit će u timskom automobilu Hunter Prodrive. Još jedan poznati učesnik bit će i Francuz Sebastien Loeb, nekada višestruki svjetski prvak u reliju, koji još uvijek čeka svoju prvu pobjedu na Dakaru.

Od trke mnogo očekuje i Audi. Njemačka tvornica je posljednjih godina dosta uložila u razvoj trkačkih automobila. Nijemci do sada svoju teoretsku prednost nisu uspjeli pretočiti u uspjeh na terenu. Ove godine će to pokušati promijeniti iskusni Carlos Sainz, Mattias Ekström i 14-struki pobjednik Stephane Peterhansel.

Od 2020. vozi se u Saudijskoj Arabiji

U motociklizmu glavni rivali posljednjih godina su KTM i Honda. Titulu brani je Kevin Benavides, a među favoritima za ukupnu pobjedu konkurišu Toby Price, Ricky Brabec, Joan Barreda, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Skyler Howes i drugi.

Istorija relija Dakar datira još od 1978. godine, kada ga je osnovao francuski trkač Thierry Sabine. Tokom godina utrka je stekla reputaciju jedne od najtežih, koja je do sada imala i mnoge smrtne slučajeve, kako među učesnicima, tako i među pratiocima ili gledaocima.

Zbog nestabilne sigurnosne situacije na sjeveru Afrike, utrka se početkom milenija preselila u Južnu Ameriku, a nakon 2020. godine u Saudijsku Arabiju. Ukupno, Dakar Rally je imao 29 afričkih nastupa i 11 u Južnoj Americi, prenosi STA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada