Pariški hoteli utrostručili cijene za noć otvaranja Olimpijskih igara

Polovina hotela već je potpuno popunjeno za noć otvaranja Igara, dok ih je 30 posto zahtijevalo minimalnu rezervaciju od najmanje dvije, a neki čak i pet noći.

Prosječni potrebni minimalni boravak bio je 3,4 dana, uz prosječnu cijenu od 867 eura po noći (Reuters)

Pariški hoteli utrostručili su svoje cijene na više od 1.000 eura u prosjeku za večer otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara, pokazuje studija potrošačke organizacije.

Iz UFC-Que Choisira navode kako je anketa, provedena krajem decembra u 80 hotela sa tri i četiri zvjezdice, pokazala da će u noći 26. jula, na dan ceremonije otvaranja Olimpijskih igara na obalama rijeke Sene, dvokrevetna soba koštati 1.033 eura u prosjeku, u usporedbi sa 317 eura dvije sedmice ranije u noći 12. jula, prenosi Reuters.

‘Cijene soba gore

Dodaje se kako je 50 posto tih hotela saopćilo kako je već bilo potpuno popunjeno za tu noć, dok ih je 30 posto zahtijevalo minimalnu rezervaciju od najmanje dvije, a neki čak i pet noći.

Prosječni potrebni minimalni boravak bio je 3,4 dana, uz prosječnu cijenu od 867 eura po noći, ističu iz UFC-a uz poruku: “Olimpijske cijene soba! Pariški hoteli se ne suzdržavaju, njihove cijene soba gore.”

Saopćeno je kako je jedan hotel s tri zvjezdice povisio cijenu dvokrevetne sobe na 2.083 eura u usporedbi sa 304 eura dvije sedmice ranije, dok je jedan hotel sa četiri zvjezdice zahtijevao minimalnu rezervaciju od četiri noćenja po 2.095 eura po noći.

Pariški ured za turizam očekuje da će gotovo 16 miliona ljudi posjetiti širu parišku regiju za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, stvarajući pritisak na sve nivoe stambenog i hotelskog tržišta.

Problem beskućništva

Iz Airbnba su pozvali Parižane da omoguće iznajmljivanje svojih domova tokom Igara kako bi cijene bile niže.

Sjeverno od Pariza, u području Seine-Saint-Denis gdje se gradi olimpijsko selo, hiljade migranata, tražitelja azila i Roma su deložirani iz praznih zgrada u kojima su boravili bez dozvole, pogoršavajući problem beskućništva u glavnom gradu Francuske, navodi Reuters.

Igre će biti održane od 26. jula do 11. augusta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada