Na grčke stadione neće se moći ući bez mobitela

Grčke vlasti uvode obavezu korištenja aplikacije za digitalnu identifikaciju navijača kako bi suzbile nasilje na tribinama.

Obavezno postavljanje kamera za nadzor na svim stadionima treba da bude završeno do 6. marta (EPA)

Fudbalski navijači u Grčkoj uskoro će morati koristiti državnu aplikaciju za digitalnu identifikaciju na svojim mobilnim telefonima kako bi kupili karte za utakmice nakon što sigurnosna zabrana za prisustvo navijača na stadionima istekne narednog mjeseca.

Mjera je dio akcije suzbijanja nasilja u sportu koje je primoralo fudbalske klubove da zatvore stadione za navijače na dva mjeseca, sve do 12. februara, nakon što je policajac povrijeđen bakljom tokom nereda navijača u Atini prošlog mjeseca. Kasnije je, od zadobivenih povreda, preminuo u bolnici, prenosi AP.

Giannis Vroutsis iz Grčkog Ministarstva kulture i sporta obavijestio je nadležni parlamentarni odbor o novim pravilima o prodaji karata, potvrđujući da će stadioni ponovno biti otvoreni 13. februara.

Novi sistem ulaza na stadione do 9. aprila

„Do sada nismo uspjeli uraditi nešto što je očigledno: identifikovati ljude koji ulaze na stadion. Pomoću mobilnog telefona, lična karta osobe se može automatski unakrsno provjeriti s kartom. Niko bez mobilnog telefona neće ući na stadion“, rekao je Vroutsis za državnu televiziju.

Prema njegovim riječima, novi sistem karata, koji će ličiti na elektronske karte za ukrcavanje koje se koriste na aerodromima, mora da instalira svih 14 prvoligaških klubova do 9. aprila. Osim toga, obavezno postavljanje kamera za nadzor na svim stadionima treba da bude završeno do 6. marta.

Druge mjere koje planira vlada desnog centra uključuju zabranu navijanja na stadionima nakon nasilnih incidenata, nacionalni registar članova fudbalskih klubova navijača i nova pravila koja zabranjuju ulazak na stadion maloljetnicima mlađim od 15 godina, osim u pratnji roditelja ili staratelja, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije