Alžirski nogometaš Youcef Atal osuđen u Francuskoj zbog objave o Gazi

Sud u Nici izrekao je uvjetnu kaznu Atalu zbog dijeljenja videa za kojeg je 27-godišnjak rekao da ga nije do kraja pogledao prije objave.

Youcef Atal na sudu u Nici (AFP)

Sud u Francuskoj odredio je alžirskom nogometašu Youcefu Atalu uvjetnu kaznu od osam mjeseci zbog objave o ratu u Gazi koju je podijelio na društvenim mrežama.

Krivični sud u Nici saopćio je da je video kojeg je Atal podijelio na društvenim mrežama u oktobru poticao vjersku mržnju.

Atal, koji igra za provligašku Nicu, također mora platiti kaznu od 45.000 eura (49.000 dolara).

Spornu objavu, u kojoj govori propovjednik Mahmoud al-Hasanat, Atal je podijelio na Instagramu, gdje ima 3,2 miliona pratilaca, pet dana nakon početka rata između Izraela i Gaze 7. oktobra.

Nakon govora o djeci koju je Izrael ubio u svojim osvetničkim napadima na Gazu, navodno je uslijedila Al-Hasanatova antisemitska primjedba u kojoj je pozvao Boga da pošalje “crni dan za Jevreje” i “pruži ruku” stanovnicima Gaze da uzvrate napade.

Al Jazeera nije bila u mogućnost potvrditi sadržaj objave na Instagramu, koju je Atal brzo obrisao i izvinio se.

Za tri mjeseca izraelskog rata u Gazi ubijeno je više od 22.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Kada je Atal podijelio video, bio je s alžirskom reprezentacijom u svojoj domovini. Obrisao ga je sljedećeg dana, nakon što ga je Nica upozorila da bi mogao izazvati kontroverze.

Dvadesetsedmogodišnjak se također izvinio, poručivši da “nikada ne bi podržao poruku mržnje” i rekavši da osuđuje nasilje “bilo gdje na svijetu”.

Nogometaš Youcef Atal (AFP)

Tokom sudskog saslušanja održanog u decembru, Atal se ponovno izvinio, rekavši da je želio poslati “poruku mira” i da nije pogledao cijeli video, koji traje 35 sekundi, prije objave.

No, nije uspio uvjeriti tužitelje.

“Podijeliti video znači biti dio poruke koju šalje i učiniti ga vidljivijim”, rekla je tužiteljica Meggi Choutia sudu.

Atal će dodatno platiti objavu pojedinosti sa njegovog suđenja u regionalnom dnevniku Nice-Matin i nacionalnim novinama Le Monde.

Njegov klub Nica ga je suspendovao “do daljnjeg”, a dobio je i sedam utakmica suspenzije od strane disciplinske komisije LFP, koja je u međuvremenu istekla.

Također, vlasti Francuske su ga u novembru pritvorile zbog objave, a pušten je uz kauciju od 80.000 eura (87.500 dolara) i do suđenja je bio pod sudskim nadzorom.

Međutim, tri puta je nastupio za reprezentaciju Alžira, u njihovoj je ekipi za nadolazeće takmičenje Afričkog kupa nacija i dobio je podršku u svojoj domovini.

Igrač Nice jedan je od nekoliko nogometaša koji su bili kritikovani ili kažnjavani zbog svojih objava na društvenim mrežama o ratu u Gazi.

Nakon što je francuska nogometna zvijezda Karim Benzema kritikovao “nepravedna bombarodvanja kojih nisu pošteđeni ni djeca ni žene” u objavi na društvenim mrežama o izraelskom napadu na Gazu, francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin optužio ga je – bez dokaza – za povezanost s Muslimanskom braćom. Također, francuski senator je pozvao da mu se oduzmu prethodne nogometne nagrade, kao i francusko državljanstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada