Historijski uspjeh Elvedine Muzaferije: ‘Ostvarila sam rezultat karijere’

Elvedina Muzaferija je upisala sjajan nastup u super-G utrci i zauzela 14. mjesto te osvojila nove bodove u Svjetskom kupu u alpskom skijanju.

Dan ranije je Elvedina Muzaferija zauzela 25. mjesto i time se još jednom upisala u historiju bh. skijanja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je rezultat karijere u Super-G utrci Svjetskog kupa, koja je održana u čuvenom skijalištu Cortina d'Ampezzo u Italiji.

Muzaferija je sa startne pozicije 46, sjajnom vožnjom i vremenom od 1:22.58 zauzela 14. mjesto i time ostvarila najbolji plasman u historiji bh. skijanja. Odličan rezultat donio joj je novih 18 bodova za ukupni poredak u Svjetskom kupu.

Na istoj stazi, Muzaferija je i dan ranije osvojila bodove u spustu.

‘Nije bilo lako’

“Osvojila sam 14. mjesto što je najbolji rezultat za mene, ali i u historiji Bosne i Hercegovine kada je riječ o zimskim sportovima. Zaista sam sretna i ponosna. Nadam se da će i naredni rezultati biti samo još bolji, a ovo mi je dalo puno snage i volje, ujedno je i pokazatelj da se mogu takmičiti sa svjetskim sportistima. Dan je bio dosta težak zbog čestih povreda i padova, ali ja sam jedna od najvećih brojeva koja je zapravo ušla u top 30 i top 15 sa zaista malim zaostatkom, tako da, sretna sam i nastavljam svoj put na dalja takmičenja”, poručila je Muzaferija u razgovoru za Al Jazeeru. Pozvala je građane Bosne i Hercegovine da navijaju za nju i idući vikend, kada su na programu spust i super-G utrke u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu.

U februaru prošle godine Muzaferija je donijela prvu historijsku medalju Bosni i Hercegovini kada je osvojila srebro u spust utrci Evropskog kupa.

Pobjednica super-G takmičenja u Italiji je Švicarka Lara Gut-Behrami s vremenom 1:20.75, a za kojom je Muzaferija kasnila 1.83 sekunde. Drugoplasirana je Stephanie Venier iz Austrije dok se na trećoj poziciji našla Romane Miradoli iz Francuske.

Izvor: Al Jazeera