Turska oslobodila nogometaša uhapšenog zbog proizraelskih poruka

Policijski izvori naveli su da je 28-godišnji nogometaš, Sagiv Jehezkel, zbog poruke solidarnosti s Izraelom, počinio kazneno djelo ‘poticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo’.

Jehezkel je na zavijenom zglobu pokazao poruku '100 dana, 7.10', kojom je obilježio datum početka rata u Gazi (Reuters)

Izraelski reprezentativac i nogometaš turskog Antalyaspora Sagiv Jehezkel pušten je na slobodu nakon što je uhapšen jer je podijelio poruku solidarnosti sa Izraelom tokom utakmice Super lige, a u kontekstu izraelskih napada na Gazu, javlja Anadolija.

Jehezkel je prethodno isključen iz sastava turskog kluba zbog svoje proizraelske proslave gola u remiju protiv Trabzonspora u nedjelju,  a protiv njega je istragu pokrenuo Ured glavnog javnog tužioca. Policijski izvori naveli su da je 28-godišnji igrač počinio kazneno djelo “poticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo”.

Prema riječima turskog ministra pravosuđa Yilmaza Tunca, Jehezkel je na zavijenom zglobu pokazao poruku “100 dana, 7.10”, kojom je obilježio datum početka rata u Gazi, i Davidovu zvijezdu.

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik turskog kluba Evren Alkan rekao je da advokati Antalyaspora rade na raskidu Jehezkelovog ugovora.

‘Neprihvatljivo ponašanje’

Zbog svega je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant optužio Tursku da služi kao “de facto izvršna ruka Hamasa” nakon što je Jehezkel pritvoren.

U objavi na platformi X, Gallant je podsjetio Tursku na brzu pomoć koju joj je Izrael pružio nakon prošlogodišnjeg zemljotresa i nazvao odnos prema Jehezkelu “očitovanjem licemjerja i nezahvalnosti”.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske otporne grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je, prema Tel Avivu, ubijeno najmanje 1.200 Izraelaca. U izraelskom odgovoru, koji traje 100 dana, ubijeno je najmanje 23.968 Palestinaca, većinom žena i djece, a 60.582 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Prema podacima UN-a, 85 posto stanovništva Gaze već je interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​​​​​

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada