Belichick napušta Patriotse nakon 24 sezone i šest naslova

Bill Belichick, George Halas i Curly Lambeau jedini su treneri sa šest naslova prvaka u američkom nogometu otkako je, 1933. godine, nastao NFL.

Imali smo viziju da izgradimo šampionski tim koji je premašio moje najluđe snove i očekivanja. Veoma sam ponosan na to, priznao je Belichick (Reuters)

Bill Belichick više neće biti trener New England Patriotsa nakon izvanredne 24 sezone, javlja ESPN.  Poručio je kratko: „Idemo dalje“, osvrćući se na svoj neusporediv niz u historiji NFL-a koji uključuje osvajanje šest Super Bowla.

Belichick i vlasnik Patriotsa Robert Kraft proveli su dobar dio ove sedmice povremeno se sastajući i raspravljajući o tome kako će svaka strana nastaviti nakon razlaza. Iz izvora koji su upoznati s tim razgovorima, rečeno je da nije bilo sukoba, neslaganja, a na kraju su produktivni razgovori rezultirali zajedničkom odlukom.

Tokom konferencije za novinare, Kraft je nazvao Belichicka najvećim trenerom svih vremena, rekavši da je zaslužio da bude u Kući slavnih na prvom glasanju.

‘Uvijek ću biti Patriot’

„Ovo je potez za koji smo se obostrano složili da je potreban u ovom trenutku“, rekao je Kraft. „Ono što je Bill postigao, po mom mišljenju, nikada neće biti ponovljeno“.

Belichick, koji je rekao da će „uvijek biti Patriot“, zahvalio je Kraftu i njegovoj porodici na prilici i podršci.

„Imali smo viziju da izgradimo šampionski tim koji je premašio moje najluđe snove i očekivanja. Veoma sam ponosan na to. Uvijek ću imati te sjajne uspomene i nositi ih sa sobom do kraja života“, priznao je veliki trener.

Brojni rekordi

Belichick (71) napušta klub s 333 pobjede u karijeri (uključujući utakmice u play-offu), čime zauzima drugo mjesto svih vremena iza Dona Shule i njegovih 347 pobjeda. Isto tako, Bill Belichick, George Halas i Curly Lambeau jedini su treneri sa šest naslova prvaka otkako je, 1933. godine, nastao NFL.

U karijeri je osvojio 17 divizijskih naslova, najviše od svih trenera u historiji NFL-a; devet konferencijskih prvenstava, najviše u eri Super Bowla; u posljednjoj utakmici sezone nastupio je 12 puta, uključujući i vrijeme u kojem je bio pomoćnik trenera; 21 sezonu završio je kao glavni trener ekipe s najviše pobjeda; jedan od četiri trenera koji je završio sezonu bez poraza.

Bez obzira na sve uspjehe, govorio je kako „igrači pobjeđuju u utakmicama“, te rekao kako je bio „vrlo, vrlo sretan što je trenirao neke od najvećih igrača koji su ikada igrali američki nogomet“.

Izvor: Agencije