Sindikat igrača: Nogometaši sve više izloženi nasilju sa tribina

Globalni sindikat igrača objavio je da su se nogometaši žalili da su često morali šutke prihvaćati agresiju umjesto da govore o njoj iz straha da bi to moglo pogoršati zlostavljanje ili utjecati na njihov status u klubu.

Ukupno 98 posto članova sindikata pozdravilo bi povećanu upotrebu tehnologije kao što su sigurnosni skeneri i prepoznavanje lica za hvatanje i odvraćanje počinitelja (AP)

Sigurnost na radnom mjestu sve je veća briga za nogometaše, koji se moraju nositi s bakljama i ostalim predmetima koji se bacaju s tribina, napadačima na terenu i verbalnim uvredama navijačima, ističe se u izvještaju sindikata igrača FIFPRO.

Globalni sindikat igrača objavio je da su se nogometaši žalili da su često morali šutke prihvaćati agresiju umjesto da govore o njoj iz straha da bi to moglo pogoršati zlostavljanje ili utjecati na njihov status u klubu.

„Imamo osjećaj da je ovaj pristup spustio prag za navijače na stadionu do tačke u kojoj neki misle da imaju pravo raditi stvari koje zapravo ne smiju“, rekao je jedan igrača intervjuiran za izvještaj na 28 stranica pod naslovom „Utjecaj nasilja nad nogometašima na njihovom radnom mjestu“.

Nalazi navedeni u izvještaju temeljeni su na intervjuima s igračima, istraživanju 41 nacionalnog saveza, medijskim izvještajima i istraživačkom radu dr. Joela Rookwooda sa University Collegea u Dublinu.

Zabraniti dolazak na tribine nasilnicima

Zlostavljanje može imati ozbiljne posljedice jer 88 posto članova sindikata kaže da prijetnja nasiljem dovodi do lošeg učinka igrača, a 83 posto kaže da pridonosi problemima mentalnog zdravlja kao što je depresija.

Ukupno 98 posto članova sindikata pozdravilo bi povećanu upotrebu tehnologije kao što su sigurnosni skeneri i prepoznavanje lica za hvatanje i odvraćanje počinitelja, a 88 posto kaže da bi klubovi također trebali učiniti više da zabrane dolazak na tribine nasilnih navijača.

„S obzirom na rastuće razine nasilja, važno je da nogometni radnici, društveni partneri i javne institucije pojačaju saradnju kako bi identificirali mjere koje osiguravaju sigurnost igrača, osoblja i gledatelja“, preporučio je Alexander Bielefeld, FIFPRO-ov direktor globalne politike i strateških odnosa za muški nogomet. „Klubovi, lige i savezi imaju odgovornost osigurati da igrači, kao zaposlenici, imaju sigurno radno okruženje za izvođenje na svom vrhuncu“.

Bacanje predmeta i pirotehnika posebno opasni

Predmeti bačeni s tribina predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti igrača, posebno golmana zbog njihove blizine navijačima, navodi se u izvještaju. Dvije trećine anketiranih igrača reklo je da je bacanje predmeta  sa tribina jedna od najčešćih briga.

Bilo je otprilike 114 slučajeva upotrebe pirotehnike ili bačenih predmeta koji su prekinuli utakmice prošle sezone, prema izvještaju, pri čemu je nekoliko igrača pretrpjelo značajne povrede. U septembru 2022. godine golman Universidad de Chile Martin Parra primljen je u bolnicu nakon što ga je pogodila petarda.

Napadač Real Madrida Vinicius Jr više puta je doživio rasističko zlostavljanje na terenu, uključujući i tokom utakmice protiv Valencije. Klubu iz Valencije je naređeno da djelomično zatvori svoj stadion na tri utakmice, a španski FA je također novčano kaznio klub zbog incidenta.

FIFPRO je istakao da sigurnost igrača i osoblja nije samo briga na terenu. Menadžer Olympique Lyonnaisa Fabio Grosso pretrpio je ozbiljnu povredu oka kada su njihov autobus napali navijači Marseillea na putu za Stade Velodrome u oktobru.

Izvor: Agencije