UEFA će dati više novca klubovima koji ne prođu u njena takmičenja

UEFA i Udruženje evropskih klubova (ECA) potpisali su obnovljeni radni sporazum do 2030. koji će pojačati dugoročnu stabilnost i održivi rast u evropskom klupskom nogometu.

Promjena stupa na snagu od početka sezone 2024/25, podudarajući se s novim formatom u UEFA-inoj Ligi prvaka, Evropskoj ligi i Konferencijskoj ligi (EPA)

Nogometni klubovi koji se ne uspiju kvalificirati za UEFA-ina takmičenja dobivat će od sljedeće sezone veći udio prihoda od evropskog upravnog tijela prema novom modelu raspodjele.

UEFA i Udruženje evropskih klubova (ECA) potpisali su obnovljeni radni sporazum do 2030. koji će „pojačati dugoročnu stabilnost i održivi rast u evropskom klupskom nogometu“, navodi evropska krovna nogometna organizacija u objavi na koju se poziva Reuters.

Promjena stupa na snagu ​​od početka sezone 2024/25, podudarajući se s novim formatom u UEFA-inoj Ligi prvaka, Evropskoj ligi i Konferencijskoj ligi.

Pomoć klubovima

Prema novom modelu za ciklus 2024-2027, sedam posto prihoda koje UEFA zaradi od tri takmičenja raspodijelit će se klubovima koja ne nastupaju u njima.

Udruženje evropskih liga, koja predstavlja profesionalne nogometne lige u Evropi, navodi da će promjena donijeti 308 miliona eura koji će se podijeliti između klubova koji ne nastupaju, u odnosu na sadašnjih 175 miliona eura.

„Ovo će pomoći svim klubovima diljem Evrope da očuvaju svoju konkurentnost na terenu i izvan njega, dok nastavljaju ulagati u mlade i razvoj talenata“, piše u objavi.

Izvor: Agencije