Izvučeni parovi Svjetskog klupskog prvenstva

Svjetsko klupsko prvenstvo igrat će se od 12. do 22. decembra u Saudijskoj Arabiji, a grad Jeddah bit će domaćin na dva stadiona.

Real Madrid je najuspješniji klub na svjetskim klupskim prvenstvima s pet naslova (Reuters)

Evropski prvak Manchester City susrest će se s prvakom Sjeverne i Srednje Amerike, Club Leonom iz Meksika ili azijskim prvakom, japanskim Urawa Red Diamondsima u polufinalu FIFA Svjetskog klupskog prvenstva, koje se igra krajem godine u Saudijskoj Arabiji.

Žrijebom je odlučeno da se u drugom polufinalu pobjednik južnoameričkog Copa Libertadores, koji tek treba biti odlučen, suoči s Al-Ittihadom iz Saudijske Arabije, Auckland Cityjem s Novog Zelanda ili prvakom Afrike, egipatskim Al Ahlyjem.

Prvak zemlje domaćina, pobjednik saudijske Pro lige Al-Ittihad, počet će takmičenje protiv Auckland Cityja. Al-Ittihad će se nadati da će ponoviti Al-Hilalov niz od prošle godine, kada su postali prvi saudijski klub koji je stigao do finala. Izgubili su odlučujuću utakmicu od Real Madrida, najuspješnijeg kluba takmičenja s pet naslova.

Uskoro proširenje na 32 kluba

Učesnik završnice iz Južne Amerike znat će se tek nakon finala Copa Libertadores, koje je na programu 4. novembra. U polufinalu su argentinski Boca Juniors, te brazilski Palmeiras, Fluminense i Internacional.

Svjetsko klupsko prvenstvo igrat će se od 12. do 22. decembra u Saudijskoj Arabiji, a grad Jeddah bit će domaćin na dva stadiona.

Izdanje 2023. bit će posljednje u sadašnjem formatu sa sedam klubova, prije nego što se proširi na format sa čak 32 kluba.

Žrijeb Svjetskog klupskog prvenstva

prva runda

Al-Ittihad (Saudijska Arabija) – Auckland City (Novi Zeland)

druga runda

Al Ahly (Egipat) – Al-Ittihad/Auckland City

Club Leon (Meksiko) – Urawa Red Diamonds (Japan)

polufinale

pobjednik Copa Libertadores – Al Ahly/Al-Ittihad/Auckland City

Leon/Urawa Red Diamonds – Manchester City.

Izvor: Agencije