Turske odbojkašice prvi put prvakinje Evrope

Utakmica u Briselu, koju su igrale protiv Srbije, bila je treće finale na Evropskom prvenstvu za turske odbojkašice – konačno su uspjele osvojiti zlatnu medalju.

Reprezentaciji Srbije ovo je bilo šesto finale u kojem su se po treći put morale zadovoljiti srebrnom medaljom (EPA)

Turske odbojkašice osvojile su naslov evropskih prvakinja pobijedivši u finalu Evropskog prvenstva reprezentaciju Srbije sa 3:2 u setovima (25:27, 25:21, 22:25, 25:22, 15:13).

Za Tursku je utakmica u Briselu bilo treće finale na Euru u historiji u kojem su konačno turske odbojkašice uspjele osvojiti zlatnu medalju. Bila je to repriza finala Evropskog prvenstva iz 2019. kad je u finalu, odigranom u Ankari, srpska reprezentacija slavila u pet setova.

Četiri godine poslije Turkinje su dočekale priliku za revanš. Reprezentaciji Srbije ovo je bilo šesto finale u kojem su se po treći put morale zadovoljiti srebrnom medaljom. Tri puta su bile prvakinje Evrope.

U utakmici za treće mjesto nizozemske odbojkašice su savladale reprezentaciju Italije s maksimalnih 3:0 (25:23, 28:26, 25:20). Nizozemkama je to sedma medalja na evropskim prvenstvima, a druga bronza. U kolekciji imaju naslov evropskih prvakinja iz 1995. kad su u finalu, pred svojim navijačima, pobijedile reprezentaciju Hrvatske te još četiri srebrne medalje.

Izvor: Agencije