‘Historijski potez’: Saudijski klubovi ponovo će igrati u Iranu

Dvije zemlje dogovorile su se da igraju nogometne utakmice kod kuće i u gostima, nakon sedam godina nadmetanja na neutralnim terenima.

Al Nassr Cristiana Ronalda počet će kampanju u azijskoj Ligi prvaka na teheranskom stadionu Azadi (Reuters)

Saudijska Arabija i Iran postigli su “revolucionarni” dogovor o odigravanju nogometnih utakmica kod kuće i u gostima između klubova iz te dvije zemlje, nakon sedam godina nadmetanja na neutralnim terenima, saopćila je Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Potez nogometnih saveza dvije zemlje doprinosi “poticanju bližih veza između njihovih nogometnih zajednica, dopuštajući klubovima da organiziraju utakmice na svom terenu i posjećuju gostujuće stadione, stvarajući privlačnije i uzbudljivije iskustvo za navijače i igrače”, naveo je AFC u saopćenju u ponedjeljak.

Saudijski klubovi Pro lige putovat će u Iran kako bi sudjelovali u utakmicama azijske Lige prvaka.

Al Nassr Cristiana Ronalda počet će kampanju u azijskoj Ligi prvaka na teheranskom stadionu Azadi 19. septembra protiv Persepolisa, dok će Al Hilal i Al Ittihad također putovati u Iran tokom grupne faze.

Utakmice klubova iz Irana i Saudijske Arabije igrale su se na neutralnoj teritoriji od 2016. godine, jer su zategnuti diplomatski odnosi između dvije zemlje značile da saudijskim državljanima nije bilo dopušteno putovati u Iran.

Veze prekinute 2016. godine

AFC je saopćio da “pozdravlja historijski potez”, jer odražava predanost Saudijske Arabije i Irana “njegovanju bližih veza između njihovih nogometnih zajednica”.

Osim posjete Al Nassra Teheranu u grupi E kasnije ovog mjeseca, Al Hilal, koji je nedavno potpisao ugovor s brazilskom zvijezdom Neymarom, trebao bi otputovati u Teheran kako bi se susreo s Nassajijem Mazandaranom u grupi D 3. oktobra.

Saudijska Arabija i Iran prekinuli su veze 2016. godine, nakon što su saudijske diplomatske misije u Iranu napadnute tokom protesta zbog pogubljenja šiita Nimr al-Nimra od Rijada.

AFC je tada odlučio da će se utakmice između dvije zemlje održavati na neutralnom terenu.

U martu je, uz posredovanje Kine, postignut dogovor između dvije zemlje o obnovi diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju ambasada.

Izvor: Agencije