Savo Milošević novi selektor reprezentacije BiH

Ovo je treći selektor na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom ciklusu kvalifikacija, nakon što su ranije ‘Zmajeve’ vodili Faruk Hadžibegić i Meho Kodro.

Savo Milošević je sa klupe prevodio beogradski Partizan i Ljubljanu iz Olimpije (Reuters)

Savo Milošević je novi selektor nogomete reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza (N/FS) Bosne i Hercegovine u petak.

Milošević će biti treći selektor na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom ciklusu, nakon što su prije njega “Zmajeve” vodili Faruk Hadžibegić i Meho Kodro.

Hadžibegić je reprezentaciju u ovom ciklusu vodio četiri utakmice, dok je Kodro selektor bio na dvije utakmice.

Milošević je prethodno kao trener vodio beogradski Partizan i Olimpiju iz Ljubljane.

U trenerskoj karijeri je predvodio timove u 83 susreta; upisao je 50 pobjeda, 11 remija i 22 poraza.

Tim Partizana je vodio na 67 utakmica te ostvario je 43 trijumfa, devet remija, a izgubio je 15 utakmica. S timom “crno-belih” je osvojio Kup Srbije.

U Olimpiji se zadržao četiri mjeseca; vodio je ekipu u 16 susreta, a ostvario učinak od sedam pobjeda, dva remija i sedam poraza.

Nogometna karijera

Pedesetogodišnji Bijeljinac je za reprezentaciju tadašnje Savezne republike Jugoslavije, potom Državne zajednice Srbija i Crna Gora te Srbije u 102 nastupa postigao 37 pogodaka i treći je na listama igrača s najviše nastupa i pogodaka u historiji Srbije, koja uključuje i SFR Jugoslaviju.

Igrao je za Partizan, Aston Villu, Zaragozu, Parmu, Espanyol, Celtu, Osasunu i Rubin Kazanj.

Milošević će na klupi “Zmajeva” debitirati 13. oktobra, kada selekcija Bosne i Hercegovine gostuje Lihtenštajnu u Vaduzu, u sedmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

S obzirom da selekcija Bosne i Hercegovine samo teroretski može kroz kvalifikacije otići na Euro 2024, Milošević će preostale četiri utakmice u ovom ciklusu iskoristiti kao pripreme za utakmice baraža, koje “Zmajeve” očekuju u martu iduće godine.

Izvor: Agencije