Ukrajina će bojkotirati nogometna takmičenja u kojima nastupaju Rusi

UEFA je, u dogovoru s Međunarodnim nogometnim savezom (FIFA), odlučila vratiti U-17 ekipe jer ‘djeca ne smiju biti kažnjavana za djela za koja su odgovorni isključivo odrasli’.

Utakmice ruskih ekipa moraju se, prema toj odluci, igrati bez ruske zastave, himne i službene odjeće te izvan ruske teritorije (Reuters)

Ukrajina će bojkotirati evropska nogometna takmičenja u kojima će nastupati ruske ekipe, objavio je u srijedu Ukrajinski nogometni savez (UAF).

Objava je uslijedila dan nakon odluke UEFA-e da reintegrira ruske ekipe koje čine igrači mlađi od 17 godina u svoja takmičenja. Takvu odluku UAF „oštro osuđuje“, prenosi AFP.

„UAF insistira na očuvanju dosadašnjih odluka UEFA-e i FIFA-e o zabrani svim ruskim ekipama da nastupaju u međunarodnim takmičenjima“, objavili su. „UAF potvrđuje da nećemo učestvovati ni u jednom takmičenju u kojem su ruske ekipe, te apeliramo na ostale saveze članice UEFA-e da bojkotiraju eventualne utakmice u kojima bi igrale ekipe iz Ruske Federacije“.

UEFA je u utorak objavila da je u dogovoru s Međunarodnim nogometnim savezom (FIFA) odlučila vratiti U-17 ekipe jer „djeca ne smiju biti kažnjavana za djela za koja su odgovorni isključivo odrasli“.

Utakmice ruskih ekipa moraju se, prema toj odluci, „igrati bez ruske zastave, himne i službene odjeće“ i izvan ruske teritorije, precizirala je UEFA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada