UEFA: Dva koraka ka reintegraciji ruskih timova

Evropska nogometna asocijacija je najavila da će pokušati da izradi pravila za uključivanje ruskih mladih reprezentacija u međunarodna takmičenja.

Izvršni komitet UEFA-e ponovo je počeo delegirati ruske sudije za međunarodne utakmice (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) napravila je dva koraka ka djelimičnoj reintegraciji Rusije u evropska fudbalska takmičenja uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku.

UEFA je odlučila da vrati ruske timove do 17 godina ove sezone, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ovo predstavlja ublažavanje opšte zabrane ruskim nacionalnim i klupskim timovima da igraju na međunarodnim takmičenjima od početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine.

UEFA je saopštila da je “svjesna da djeca ne bi trebalo da budu kažnjena za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i da je čvrsto uvjerena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade”.

Izvršni komitet UEFA-e ponovo je počeo i da delegira ruske sudije za međunarodne utakmice.

Bez nacionalnih simbola

U saopštenju se navodi ruske sudije nisu određene za utakmice zbog problema sa dobijanjem viza za ruske državljane.

UEFA je najavila da će pokušati da izradi pravila za uključivanje ruskih mladih reprezentacija u takmičenja.

“Posebno je zabrinjavajuće što je, zbog dugotrajnog sukoba, generacija djece lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu”, saopštila je UEFA, dodajući da će se sve utakmice u kojima učestvuju ruski timovi “igrati bez zastave zemlje, nacionalne himne, ali na neutralnom terenu.

UEFA je istakla na kraju da će suspenzija svih ostalih selekcija Rusije, kao i klubova iz ove zemlje ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada