Ševčenko postao savjetnik Zelenskog

Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je ukaz o imenovanju Andrija Ševčenka za vanjskog savjetnika, ali iz šturog dekreta nije bilo moguće shvatiti koje će biti njegove dužnosti.

Prošle godine ukrajinski predsjednik Zelenski imenovao je Ševčenka za čelnog čovjeka fondacije za obnovu i razvoj Ukrajine (ANSA)

Bivša ukrajinska nogometna zvijezda Andrij Ševčenko postao je vanjski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javljaju ukrajinski mediji.

Predsjednik Zelenski objavio je ukaz o imenovanju Ševčenka za vanjskog savjetnika, ali iz šturog dekreta nije bilo moguće shvatiti koje će biti njegove dužnosti, javlja Hina.

Veliko međunarodno priznanje Ševčenko je stekao kao igrač italijanskog Milana i engleskog Chelseaja. S Milanom je osvojio Ligu prvaka 2003. godine, a godinu dana kasnije dobio je Zlatnu loptu, najprestižniju nogometnu nagradu.

Na čelu fondacije za obnovu i razvoj Ukrajine

Bivši nogometaš nastupio je 111 puta za reprezentaciju i postigao 48 golova, a prije odlaska u inozemstvo igrao je za kijevski Dinamo. Smatraju ga jednim od najboljih ukrajinskih nogometaša svih vremena.

Nakon igračke karijere koju je zaključio 2012. godine, Ševčenko je najprije sjedio na klupi ukrajinske reprezentacije kao pomoćni trener, a četiri godine kasnije postao je selektor i odveo odabranu vrstu Ukrajine do četvrtfinala Evropskog prvenstva 2021. godine, što je njeno najveće postignuće do sada. U sezoni 2021/22. vodio je italijansku Genou.

Prošle godine ukrajinski predsjednik Zelenski imenovao je Ševčenka za čelnog čovjeka fondacije za obnovu i razvoj Ukrajine.

Izvor: Agencije