Irska: Izvinjenje zbog ignoriranja tamnopute djevojke tokom dodjele medalja

Na snimkama se vidi da je službena osoba omalovažila djevojku, jedinu tamnoputu gimnastičarku u nizu, na dodjeli medalja na takmičenju u Dablinu 2022.

Američka sedmerostruka osvajačica olimpijske medalje Simone Biles rekla je da joj je video 'slomio srce' (AP)

Gimnastički savez Irske izvinio se zbog rasističkog postupanja prema mladoj tamnoputoj gimnastičarki koju je službena osoba preskočila kada je prošle godine dijelila medalje nizu djevojaka.

Snimka događaja u Dablinu 2022. godine objavljena na društvenim mrežama prošle je sedmice pokazala kako dužnosnica gleda prezrivo djevojku, jedinu tamnoputu gimnastičarku u postavi, koja je izgledala zbunjeno.

“Željeli bismo se bezrezervno izviniti gimnastičarki i njenoj porodici zbog uzrujanosti koju je izazvao incident”, piše u saopćenju Gymnastics Ireland (GI) objavljenom na njihovoj web stranici.

“Ono što se dogodilo tog dana nije se smjelo dogoditi i zbog toga nam je duboko žao”, piše u saopćenju.

“Željeli bismo potpuno jasno staviti do znanja da GI osuđuje svaki oblik rasizma”, dodaje se.

Video objavljen u petak ubrzo je postao viralan i izazvao široku osudu postupanja s djevojčicom, uključujući zvijezdu američke gimnastičarke Simone Biles, koja je rekla da je djevojci poslala privatnu videoporuku podrške.

“To mi je slomilo srce kad sam vidjela. Nema mjesta za rasizam ni u jednom sportu ili uopće”, kazala je Biles, sedmerostruka osvajačica olimpijske medalje, u subotu na društvenim mrežama.

Majka djevojčice: Savez se nije javno izvinio

Bilesova američka kolegica Jordan Chiles opisala je incident kao “više od povrede na tako visokom nivou”.

U ranijem saopćenju GI je branio dužnosnicu, za koju je rekao da je napravila “iskrenu pogrešku”, ali je priznao da je primio pritužbu od roditelja djevojčice u kojoj se navodi rasističko ponašanje u martu 2022. godine.

GI je saopćio da je nezavisno posredovanje dovelo do “rezolucije koju su obje strane dogovorile u augustu 2023. godine”, da je dužnosnica napisala izvinjenje i da je djevojka primila medalju nakon ceremonije.

Međutim, Irish Independent on Sunday anonimno je citirao majku djevojčice, koja je kazala da se GI nije javno izvinio i da će problem predati Fondaciji za gimnastičku etiku u Švicarskoj.

Izvor: Al Jazeera