Hrvatska policija hapsi ‘Boyse’ po nalogu iz Grčke

Za sada policija ništa nije službeno potvrdila, a za jednim pripadnikom ove grupe još uvijek se traga.

Policija je uhapsila devet pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys (Reuters)

Policija je uhapsila devet pripadnika navijačke grupe Bad Blue Boys, nakon što je iz Atine stigao evropski nalog za hapšenje.

Za sada policija ništa nije službeno potvrdila, a za jednim pripadnikom ove grupe još uvijek se traga, prenose hrvatski mediji.

“Uhapsite i izručite nam ove Bad Blue Boyse”, navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje sumnjiče da su učestvovali u neredima u Atini večer uoči utakmice drugog pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama 7. augusta, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris, prenosi Hina.

Neslužbene potvrde

Da su evropski nalozi za hapšenje stigli hrvatskom pravosuđu potvrđeno je Jutarnjem listu neslužbeno iz više izvora u pravosuđu, ali ko je na listi osoba za koje su zainteresirane grčke vlasti i za šta ih tačno terete, nisu uspjeli doznati.

Da su izdani evropski nalozi za hapšenje, potvrdio je i izvor blizak Bad Blue Boysima i njegova se informacija pokazala tačnom, ali ni on ne zna za što se tačno terete hrvatski navijači.

Na pitanje MUP-u jesu li dobili naloge, hoće li po njima postupati i u kojem roku, je odgovor vrlo znakovit: “Iz taktičkih razloga takve informacije ne potvrđujemo”.

Uspjeli napustiti Grčku

Kako list neslužbeno doznaje, radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju.

Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku.

Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neke istaknute vođe BBB-a, za koje se spekuliralo da su također učestvovali u neredima ili imali značajnu ulogu u incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa, piše Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista.

Izvor: Agencije