Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom

‘Ne sjećam se skoka. Kada sam podigao pogled, letvica je još uvijek bila tamo’, rekao je Armand Duplantis nakon što je preskočio 6,23 metara.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, te dvostruki svjetski prvak iz Eugenea i Budimpešte je bio i dosadašnji rekorder (USA Today Sports / Reuters)

Jedan od najboljih atletičara današnjice Šveđanin Armand Duplantis postavio je novi apsolutni svjetski rekord u skoku s motkom na završnici Dijamantne lige u američkom gradu Eugene preskočivši 6,23 metara.

Olimpijski pobjednik iz Tokija, te dvostruki svjetski prvak iz Eugenea i Budimpešte je bio i dosadašnji rekorder.

Na otvorenom je prošle godine u Eugeneu skočio 6,21 metar, dok je u dvorani početkom ove godine u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio 6,22 metra.

(USA Today Sports / Reuters)

„Ne sjećam se skoka. Smrtno sam ozbiljan. Samo sam znao da će biti jako blizu“, kazao je 23-godišnji Šveđanin kojem je ovo sedmi svjetski rekord. „Kada sam podigao pogled i letvica je još uvijek bila tamo, teško je to objasniti“.

Pao još jedan rekord

Mladi Šveđanin je poručio kako je svjetski rekord bio način na koji je želio završiti svoju izvanrednu sezonu.

„Na tribinama je bila moja porodica tako da je to nevjerovatan osjećaj, pogotovo zato što su to ljudi koje želim učiniti najponosnijim“, rekao je Duplantis.

Bio je to drugi svjetski rekord kojem je publika u Eugeneu svjedočila u nedjelju, nakon što je Etiopljanka Gudaf Tsegay postavila novi rekord na pet kilometara.

Tsegay je za skoro pet sekundi „skinula“ dosadašnji rekord Kenijke Faith Kipyegon koja je u junu ove godine u Parizu trčala 14:05.20.

„Ciljala sam svjetski rekord danas. Prvi put sam pokušala na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, no imala sam povrijeđenu nogu. Zbog toga nisam mogla spavati. I to me motiviralo“, kazala je Tsegay koja je u Budimpešti u ovoj disciplini osvojila tek 13. mjesto nakon što je za vrijeme utrke sudarila s drugom trkačicom. Ipak, u mađarskom glavnom gradu pobijedila je na 10 kilometara, dok je prošle godine u Eugeneu bila najbolja upravo na pet kilometara.

Izvor: Agencije