Manchester United ima najskuplju ekipu na svijetu

Od 1,15 milijardi eura potrošenog na ekipu, za napadače je United potrošio 411 miliona, 383 miliona na odbranu, 296 miliona na vezni red, te 61 milion eura na golmane.

Otkako je terener Nizozemac Erik ten Hag na pojačanja je potrošeno više od 400 miliona eura (Reuters)

Engleski nogometni velikan Manchester United ima najskuplju ekipu na svijetu, vrijednu 1,15 milijardi eura, objavio je Međunarodni centar za sportske studije (CIES).

Prema posljednjem istraživanju CIES Football Observatoryja, „Crveni vragovi“ su tokom sastavljanja sadašnje ekipe na napadače potrošili 411 miliona eura, 383 miliona na odbrambene igrače, 296 miliona na igrače veznog reda, te 61 milion eura na golmane.

Otkako je za kormilom ManU Nizozemac Erik ten Hag na pojačanja je potrošeno više od 400 miliona eura.

I saudijski Al-Hilal među najskupljima

U Top 10 najskupljih ekipa, čak osam dolazi iz elitnog razreda engleskog nogometa. Na drugom mjestu je Chelsea koji je na izgradnju sadašnje ekipe potrošio 1,13 milijardi eura, dok je na trećem mjestu Manchester City koji je za sastavljanje sadašnjeg tima potrošio ukupno 1,04 milijardi eura.

Četvrti je PSG koji je na „igračku križaljku“ potrošio milijardu eura, a peti je Arsenal čija je ekipa „teška“ 836 miliona eura.

Saudijski Al-Hilal je prvi klub izvan Evrope na listi 100 najskupljih ekipa. Nalazi se na 18. mjestu, a na sastavljanje tima potrošena su 382 miliona eura.

Izvor: Agencije