UEFA pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog ustaške zastave

Hrvatski nogometni savez već je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija, pa bi nova kazna mogla rezultirati igranjem jedne domaće utakmice bez publike.

'Tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice [stadiona Rijeke] gdje su naši navijači bili besprijekorni', poručio je HNS (Pixsell)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na EURO 2024 između Hrvatske i Latvije odigrane u Rijeci.

Posmatrač organizacije FARE (Football Against Racism in Europe), koja se bori protiv nasilja i rasizma, podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istakao ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, prenosi Hina.

Kako je HNS pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija, nova bi kazna mogla rezultirati igranjem jedne domaće utakmice bez publike. Prvu narednu domaću utakmicu Hrvatska će igrati 12. oktobra u Osijeku protiv Turske.

Iz HNS-a su dodali kako je zaštitarska služba krajem prvog poluvremena izdvojila dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu te ih predala policijskim službenicima.

‘Krajnje neodgovorno i sramotno ponašanje’

Odmah po prijavi UEFA-e, HNS je uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa molbom da im jave rezultate kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka. HNS-u je to potrebno kako bi mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tokom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

„Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice [stadiona Rijeke] gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača […] krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti“, poručio je HNS.

Smatraju i kako „zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i reprezentaciju“ te poručuju da će „hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada