U nogometnu penziju otišao igrač s najdužom reprezentativnom karijerom

Nastupivši protiv Švicarske, što mu je bio 137 nastup u dresu reprezentacije Andore za 26 godina karijere, Ildefons Lima (43) je postao i najstariji nogometaš koji je igrao u evropskim kvalifikacijama.

Lima je debitirao za Andoru 1997, kad mu je bilo 17 godina (Keystone)

Nakon što je odigrao 137 utakmica za Andoru tokom 26 godina reprezentativne karijere, Ildefons Lima je upisao svoj posljednji nastup za domovinu, okončavši tako najdužu međunarodnu karijeru u muškom nogometu.

Lima (43) je debitirao za Andoru 1997, kad mu je bilo 17 godina, u porazu od Estonije, što je bila druga službena međunarodna utakmica te zemlje. Tokom karijere postigao je 11 golova za Andoru i bio je kapetan reprezentacije, javio je Reuters.

Prije dvije godine, Guinnessova knjiga svjetskih rekorda objavila je da je Lima postigao rekord kao nogometaš s najdužom međunarodnom igračkom karijerom.

Lima je odigrao 23 minute u porazu Andore od Švicarske (0:3) u kvalifikacijskoj utakmici grupe I za Euro 2024. Kad je zamijenjen, zaslužio je ovacije navijača na Stade de Tourbillon u Švicarskoj.

I UEFA mu čestitala

Nastupivši protiv Švicarske, Lima je postao najstariji nogometaš koji je igrao u evropskim kvalifikacijama.

„Čestitamo Ildefonsu Limi iz Andore na nevjerovatnom putovanju, najdužoj reprezentativnoj karijeri ikada“, objavila je UEFA.

U ženskom nogometu najdužu međunarodnu karijeru imala je bivša brazilska reprezentativka Formiga, koja je igrala 26 godina, između 1995. i 2021. te ubilježila više od 200 nastupa za brazilsku reprezentaciju.

Izvor: Agencije