Polufinale Evropskog prvenstva odbojkaša: Slovenija – Poljska i Italija – Francuska

Poljska je za prolaz među četiri najbolje evropske ekipe pobijedila Srbiju, Italija je bila bolja od Nizozemske; prethodno je Slovenija u četvrtfinalu pobijedila Ukrajinu, a Francuska Rumuniju.

Italijani su slavili tek nakon pet setova protiv Nizozemaca (ANSA)

Posljednji polufinalisti Evropskog prvenstva su domaćini, odbojkaši Italije koji su u Bariju, u četvrtfinalnom ogledu, pobijedili Nizozemsku 3:2 (19:25, 25:17, 25:16, 23:25, 15:12), javila je Hina.

Odlično su utakmicu otvorili Nizozemci te su dobili prvi set 25:19. Potom je Italija uhvatila žestoki ritam kojim je lomila suparnika. Lako je domaćin osvojio drugi i treći set te se činilo da će imati ugodan put prema polufinalu.

No, u četvrtom setu opet je Nizozemska zaigrala kao na početku. Stvorila je veliku prednost koja se ipak istopila. Italijani su došli do 22:23, zaprijetili su, ali peti set ipak nisu izbjegli.

U ključnom setu bolji su start imali Nizozemci te su ozbiljno prijetili favoriziranom domaćinu i branitelju evropskog naslova. Ipak, Italijani su izbrisali minus, otišli na tri poena prednosti i osigurali polufinale u kojem će, u četvrtak, igrati protiv Francuske.

Dramatičan meč Poljaka i Srba

Ranije su odbojkaši Poljske savladali Srbiju 3:1 (26:28, 25:15, 36:34, 25:17) i time izborili polufinalni meč protiv Slovenije koji je na rasporedu također u četvrtak.

Odličan i dramatičan meč Poljaka i Srba prelomljen je u trećem setu gdje su obje reprezentacije propuštale brojne set prilike, ali je na kraju taj dio igre dobila Poljska 36:34.

Francuska je dan ranije, u četvrtfinalu, pobijedila Rumuniju 3:0, a Slovenija Ukrajinu sa 3:1 u setovima.

Izvor: Agencije