Legenda Formule 1 prodaje predmete iz svog muzeja

Internet aukcija sastoji se od brojnih ‘vrlo ličnih’ predmeta koji se odnose na karijeru Nigela Mansella, pa će na prodaju biti ponuđeni trkačke kacige, kape, odijela i više od 200 trofeja i nagrada.

Nigel Mansell rođen je u Worcestershireu, odrastao je u Birminghamu, a trenutno živi u Jerseyu (Reuters)

Bivši vozač Formule 1 i svjetski prvak Nigel Mansell odlučio je staviti na aukciju više od 300 predmeta koji su se prije nalazili u njegovom muzeju u Jerseyu.

Internet aukcija sastoji se od cijelog niza „vrlo ličnih“ predmeta koji se odnose na njegovu karijeru, pa će na prodaju biti ponuđeni 32 trkačke kacige, 78 bejzbol kapa, 50 trkačkih odijela i više od 200 trofeja i nagrada, prenosi Hina.

Kaciga u kojoj je stigao do posljednje pobjede u Formuli mogla bi dosegnuti cijenu od 50.000 funti (58.000 eura), a ponude za njegovu registarsku pločicu „5 NM“ mogle bi iznositi i do 60.000 funti (70.000 eura). Procjenjuje se da bi naručeni motocikl BMW R18 „II Leone Edition“ iz 2020. mogao zaraditi između 20.000 i 40.000 funti (između 23.000 i 46.000 eura).

Muzej zatvorio prije četiri godine

Neobičniji predmeti uključuju otvorene i neotvorene velike boce šampanjca predstavljene prilikom Mansellovih pobjeda Mansella na utrkama, kao i komemorativni japanski kristalni bodež.

U karijeri, koja je trajala gotovo desetljeće i po, Mansell je 1992. osvojio titulu najboljeg na svijetu, te imao 31 pobjedu i 59 postolja (Reuters)

Sada stanovnik Jerseya, Nigel Mansell rođen je u Worcestershireu i odrastao u Birminghamu.

„Kolekcija je za mene vrlo lična. To je, ukratko, materijalna manifestacija najznačajnijih trenutaka moje karijere i predstavlja sve za što sam radio od svojih tinejdžerskih godina do kraja moje trkačke karijere“, rekao je Mansell o aukciji Mansell. Svoj muzej u St. Helieru zatvorio je 2019. godine kako bi oslobodio prostor za druge poslovne pothvate.

Sve predmete Sotheby's prodaje online, a aukcija traje od 4. do 11. oktobra.

Izvor: Agencije