Hirurg tvrdi da Simanić ‘ima sve šanse da se nastavi baviti sportom’

Košarkašu Boriši Simaniću odstranjen je bubreg zbog udarca kojega je zadobio tokom utakmice protiv Južnog Sudana na Svjetskom prvenstvu koje se igralo na Filipinima, u Indoneziji i Japanu.

Simanić se trenutno nalazi u bolnici iz preventivnih razloga kako bi se uzeli svi parametri koji su neophodni za procjenu aktivnosti i funkciju bubrega (EPA)

Košarkaš Boriša Simanić ima sve šanse da se nastavi baviti sportom, samo je potrebno da prođe vrijeme da njegove rane od operacije zarastu, kako bi mogao imati pojačanu fizičku aktivnost“, tvrdi hirurg Dragan Radovanović, ujedno i doktor srpske košarkaške reprezentacije.

„Dobro je podneo put [nazad u Srbiju]. U Manilu su došli anesteziolog i anestetičar iz moje bolnice ‘Dragiša Mišović’. Zajedno sa njim smo bili u posebnom delu aviona“, rekao je Radovanović.

Kako je objasnio, „preduzete su sve neophodne mere da tokom puta budu praćeni svi važni parametri koji su bitni za praćenje tokom leta na tim velikim visinama i promenama parcijalnog pritiska i kiseonika u takvim situacijama i dodao da oporavak ide lepo, što je još važnije“.

Radovanović kaže da se Simanić trenutno nalazi u bolnici iz preventivnih razloga kako bi se uzeli svi parametri koji su neophodni za procjenu aktivnosti i funkciju bubrega. Prema njegovim riječima, „čim je Simanić mogao da podnese ovako veliki put, sigurno je da je on značajno oporavljen“.

Pozitivan primjer Alonza Mourninga

„Postoji dosta primera gde su se sportisti uspešno bavili sportom imajući samo jedan bubreg, bilo da su rođeni sa jednim bubregom ili da su imali transplantaciju bubrega kao što je slučaj košarkaša Alonza Mourninga“, istakao je.

„Povrede u takvom sportu su sastavni deo i mi ni ne objavljujemo sve povrede iz prostog razloga što objavljujemo one povrede koje sprečavaju igrače da igraju i da se takmiče. Naravno, ima uvek dosta povreda, dosta prolaznih nekih opštih zdravstvenih poremećaja koje mi saniramo. Kada bi mi objavili šta sve imaju igrači i čime se mi sve bavimo tokom jednog turnira, to bi zaista bilo dosta, ali to je sastavni deo vrhunskog sporta koji je sve, samo nije zdrav“, objasnio je Radovanović.

Boriši Simaniću odstranjen je bubreg zbog udarca kojega je zadobio tokom utakmice protiv Južnog Sudana na Svjetskom prvenstvu koje se igralo na Filipinima, u Indoneziji i Japanu.

Izvor: Agencije