U pokušaju spasa, Cibona će postati sportsko dioničko društvo

Posljednjih nekoliko godina Cibona se u više navrata našla pred pokretanjem stečaja, kao i pred mogućim gašenjem, koje je izbjegnuto zahvaljujući ulaganjima privatnih investitora.

Klub trenutno ima jasno definiranu strategiju razvoja na tržišnim osnovama, što podrazumijeva i profesionalno upravljanje, rekao je Tomislav Šerić, direktor Cibone (Pixsell)

Košarkaški klub Cibona iz Zagreba službeno počinje proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo, najavilo je vodstvo Kluba na konferenciji za medije u sklopu koje je prezentirano aktualno stanje te plan osiguravanja dugoročne održivosti funkcioniranja.

Tom prilikom vodstvo kluba istaknulo je kako je „za pokretanje pozitivnih promjena u KK Cibona potrebna sinergija svih dionika u domaćoj košarci i sportu, kao i potencijalnih investitora te aktualnih vjerovnika“, prenosi Hina.

Prilikom prezentacije planova razvoja posebno je istaknuto kako je ovaj način preoblikovanja nužan za buduće financiranje i održivost Kluba, ali i saniranje stanja u kojem se našao proteklih godina te kako bi se uvela maksimalna transparentnost poslovanja, vratila snaga brenda te osiguralo preduvjete za jačanje sportske infrastrukture i rezultata.

Treći klub po popularnosti u Hrvatskoj

Najavom pokretanja ovog procesa vodstvo Kluba, na čelu s direktorom Tomislavom Šerićem, želi ostvariti preduvjete za privlačenje svih zainteresiranih investitora iz Hrvatske, kao i izvan granica te tako osigurati financijsku održivost i daljnji rad Cibone.

Govoreći o potencijalu te privlačnosti za investitore istaknuto je kako, prema istraživanju tržišta koje je provela i ustupila agencija Ipsos, za Cibonu danas navija 17,7 posto ispitanika u Hrvatskoj. Istraživanje je ujedno pokazalo kako je Cibona danas treći po redu klub prema broju navijača među općom populacijom u Hrvatskoj, dok su ispred njega samo nogometni velikani – Dinamo i Hajduk.

„Klub trenutno ima jasno definiranu strategiju razvoja na tržišnim osnovama, a što podrazumijeva i profesionalno upravljanje. Jedino uspostavom transparentnog poslovanja od procesa donošenja odluka do financijske odgovornosti u poslovanju mogu se ostvariti preduvjeti za buduće sportske rezultate koji će biti na razini koja odgovara renomeu KK Cibona. Klub je uputio poziv vjerovnicima za iskaz interesa u procesu preoblikovanja te potpis sporazuma, za što je već zabilježen značajan interes“, izjavio je Šerić.

Vitrine pune pehara, blagajna puna dugova

Dolaskom novog vodstva, Cibonin dug značajno je smanjen te u ovom trenutku iznosi ukupno pet miliona eura. Dodatno, zahvaljujući iskazanom interesu za pretvorbom dva miliona eura duga u dionice budućeg sportskog dioničkog društva, ta će se brojka vrlo izvjesno smanjiti na tri miliona eura.

Posljednjih nekoliko godina Cibona se u više navrata našla pred pokretanjem stečaja, kao i pred mogućimm gašenjem, koje je izbjegnuto zahvaljujući ulaganjima privatnih investitora, prenijela je Hina.

Cibona je u svojoj historiji po dva puta bila prvak Evrope i pobjednica Kupa kupova, te ima jedan trofej Radivoja Koraća (kao KK Lokomotiva), ABA ligu osvojila je jednom, jugoslovensko prvenstvo tri puta, a u samostalno Hrvatskoj je bila najbolja 19 puta.

Izvor: Agencije