Utakmica odbojkašica privukla rekordnih 92.003 gledatelja

Utakmica odbojkašica koledža Lincoln i Omaha u saveznoj američkoj državi Nebrasca odigrana je na stadionu Memorial u Lincolnu za američki nogomet.

Stadion Memorial oborio je dosadašnji broj gledatelja na jednom sportskom događaju za žene (AP)

Utakmica odbojkašica koledža Lincoln i Omaha u saveznoj američkoj državi Nebrasca odigrana je na stadionu za američki nogomet pred 92.003 gledatelja, što je postao novi svjetski rekord za neki ženski sportski događaj.

Podatak je objavila američko Nacionalno sportsko udruženje koledža (NCAA), prenosi Hina.

Stadion Memorial u Lincolnu je mjesto na kojem je srušen prijašnji rekord, postavljen u aprilu prošle godine, na utakmici nogometne Lige prvakinja.

Tada je susret nogometašica Barcelone i Wolfsburga na stadionu Camp Nou u najvećem katalonskom gradu pratilo 91.648 gledatelja.

Odbojka je napopularniji ženski sport u Nebraski (Getty Images)

Odbojka je napopularniji ženski sport u Nebrasci, a ova utakmica je i najbolji dokaz tačnosti te tvrdnje.

Domaća ekipa iz Lincolna savladala je najveće suparnice iz obližnje Omahe sa 3:0 u setovima.

Ovom je utakmicom srušen i prijašnji rekord posjećenosti na stadionu Memorial u Lincolnu, kao i onaj za sportski događaj na američkom tlu u kojem su učestvovale žene.

Prijašnji rekord po broju gledatelja bio je 90.185, koliko ih se okupilo 10. jula 1999. godine na finalu Svjetskog prvenstva za nogometašice, odigranog na stadionu Rose Bowl u Pasadeni, u kojem su igrale reprezentacije SAD-a i Kine.

Izvor: Agencije