Miroslav Klose dobitnik Predsjedničke nagrade UEFA-e

Nagrada predsjednika je priznanje za izuzetna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i izuzetne lične kvalitete.

Klose je sa Njemačkom bio prvak svijeta 2014. godine, a sa 16 postignutih golova na četiri odigrana Mundijala zvanično je najbolji strijelac u historiji SP-a (EPA)

Bivši njemački nogometaš i rekorder po broju postignutih golova na svjetskim prvenstvima Miroslav Klose dobitnik je ovogodišnje predsjedničke nagrade UEFA, saopćila je Europska nogometna unija.

Kako se podsjeća na internetskoj stranici UEFA, nagrada predsjednika je priznanje za izuzetna dostignuća, profesionalnu izvrsnost i izuzetne lične kvalitete. Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je iz više razloga odlučio da nagrada ove sezone ode u ruke Kloseu.

Dva puta tokom bogate karijere, Klose je odbio napraviti korist sebi ili ekipi za koju je igrao na sudijskim greškama. Prvo je 2005. godine dok je bio napadač Werdera iz njemačkog Bremena, poslije dosuđenog penala za njegov klub protiv Arminije iz Bielefelda, tražio od sudije da promijeni odluku jer ga golman protivničkog tima nije oborio. Sudija je to prihvatio i poništio odluku o penalu.

Sedam godina kasnije, dok je igrao za rimski Lazio, Klose je postigao gol protiv Napolija, koji je sudija prvobitno priznao. Njemački nogometaš je međutim prišao sudiji i rekao mu kako je igrao rukom, poslije čega je taj pogodak poništen.

Aura izvrsnosti

“Kroz slavnu nogometnu historiju, određena imena su sijala aurom izvrsnosti koju je teško ponoviti. Jedno takvo ime je Miroslav Klose. Od skromnih početaka do toga da postane najbolji strijelac svih vremena u historiji svjetskih prvenstava, Kloseov put nije samo svjedočanstvo za odlučnost i vještinu, već i za sportsko umijeće koje prevazilazi granice profesionalizma i samog sporta”, rekao je Čeferin.

“Njegovo ponašanje i riješenost da se zalaže za ono što je ispravno predstavljaju primjer generacijama sportista širom svijeta.”

Klose je sa Njemačkom bio prvak svijeta 2014. godine, a sa 16 postignutih golova na četiri odigrana Mundijala zvanično je najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava. Nijemcu poljskog porijekla će nagrada biti uručena 31. augusta tokom žrijeba za Ligu prvaka.

Predsjedničku nagradu, koja je uvedena 1998. godine, lani je dobio legendarni italijanski trener Arrigo Sacchi, a dobitnici su između ostalih bili i Didier Drogba, Eric Cantona, David Beckham i Francesco Totti.

Izvor: Agencije