Atletico Mineiru priznat naslov prvaka Brazila nakon 86 godina

Turnir prvaka, odigran 1937. godine, bio je od nacionalnog značaja jer je uključivao klubove koji su prešli na profesionalni model, kao što su Fluminense i sam Atletico.

Navijači Atletico Mineira imali su dodatni razlog za slavlje na otvaranju novog stadiona (EPA)

Bilo je potrebno 86 godina, ali Atletico Mineiro je konačno okrunjen kao prvi brazilski klupski prvak nakon što je Brazilska nogometna konfederacija (CBF) službeno priznala njihovu pobjedu na “Turniru prvaka” iz 1937. kao usporedivu s prvenstvom brazilske Serie A, prenosi Hina.

Atletico sada, zahvaljujući odluci CBF-a, može dodati treći naslov krunama osvojenima 1971. i 2021. godine.

“Turnir prvaka odigran 1937. godine bio je izuzetno relevantan u to vrijeme usred rasprava i podjela nastalih u brazilskom nogometu zbog odbrane provedbe profesionalizma među klubovima”, stoji u službenom dokumentu CBF-a potpisanom u petak.

Pionirski međudržavni turnir okupio je pet državnih prvaka iz 1936. iz različitih regija Brazila i delegaciju sportskog kluba mornarice.

Duga administrativna borba

Bio je to prvi turnir od nacionalnog značaja koji je uključivao klubove koji su prešli na profesionalni model, kao što su Fluminense i sam Atletico.

Nakon što je osvojio naslov prvaka 2021., Atletico je zatražio priznanje titule koju je osvojio prije gotovo jednog stoljeća.

Predsjednik kluba Sergio Goelho održao je više sastanaka s CBF-om i predao dokument od 60 stranica s infografikama, novinskim prilozima i pismima kako bi pokazao važnost turnira.

Dugo očekivana potvrda starog naslova došla je u sklopu klupske proslave zajedno s otvaranjem novog stadiona MRV, koji je inauguriran pobjedom nad Santosom od 2:0 u nedjelju.

Izvor: Agencije