Crna Gora pobjedom otvorila Svjetsko prvenstvo u košarci

Na smotri najboljih svjetskih košarkaša, kojoj su domaćini Japan, Filipini i Indonezija, nastupaju i reprezentacije Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Vučević je protiv Meksika postigao 27 poena i imao 10 skokova (EPA)

Košarkaši Crne Gore, predvođeni Nikolom Vučevićem, deklasirali su Meksiko 91:71 u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u košarci kojem su domaćini Japan, Filipini i Indonezija.

Vučević je postigao 27 poena i imao 10 skokova, a dvoznamenkast učinak imali su Kendrick Perry (16 poena) i Nikola Ivanović (14 poena).

Osim s Meksikom, Crna Gora će u okviru grupe D igrati protiv Egipta i Litvanije.

Na Svjetsko prvenstvo, koje traje do 10. septembra, plasirale su se i reprezentacije Slovenije i Srbije. Srbija igra u grupi B sa Južnim Sudanom, Kinom i Portorikom, a Slovenija će u ovoj fazi, u okviru grupe F, snage odmjeriti sa Zelenortskim Otocima, Gruzijom i Venecuelom. Slovenija igra u subotu protiv Venecuele (13:30), baš kao i Srbija koja igra protiv Kine (14:00).

Titulu brani reprezentacija Španije, koja je prije četiri godine, u finalu odigranom u Pekingu, bila bolja od Argentine. Treće mjesto osvojila je Francuska, dok je od reprezentacija iz regije Srbija bila peta, a Crna Gora završila na 25. mjestu.

Sastavi reprezentacija iz regije

Crna Gora: Nikola Ivanović, Igor Drobnjak, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Andrija Slavković, Aleksa Ilić, Nemanja Radović, Bojan Dubljević, Marko Simonović, Kendrick Perry, Nikola Vučević (selektor: Boško Radović)

Slovenija: Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Mike Tobey, Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Bine Prepelič, Gregor Glas, Jokib Čebašek, Luka Dončić (selektor: Aleksander Sekulić)

Srbija: Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić (selektor: Svetislav Pešić).

Prvi put bez jednog od domaćina

Svjetsko prvenstvo u košarci ove godine je prvo u historiji koje se održava u tri države, ali i prvo na kojoj ne nastupa jedan od domaćina, u ovom slučaju – Indonezija. Ujedno je to i drugi Mundobasket koji se zaredom održava u Aziji, jer je Kina bila domaćin prije četiri godine. I naredno takmičenje, ono za četiri godine, održava se u Aziji, a domaćin će biti Katar.

Prethodno je Azija bila domaćin svjetskih prvenstava 1978. godine (Filipini), potom 2006. (Japan) te 2019. (Kina).

Osim Filipina, još samo četiri države mogu da se pohvale time da su dva puta organizirale planetarnu smotru najboljih košarkaša – Argentina (1950. i 1990. godine), Brazil (1954. i 1963. godine), Japan (2006. i 2023. godine) te Španija (1986. i 2014. godine).

Ovo će biti i drugi uzastopni šampionat na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, raspoređene u osam grupa. Pet selekcija stiže iz Afrike, sedam sa američkog kontinenta, osam iz Azije i Okeanije te 12 iz Evrope.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada