Šeik Saud Ali Al Thani novi predsjednik FIBA-e

On je na kongresu Međunarodnog košarkaškog saveza u Manili jednoglasno izabran za nasljednika Hamanea Nianga.

Novi Centralni odbor sastat će se 9. septembra uoči završetka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za košarkaše koje će biti održano od 25. augusta do 10. septembra u Japanu, Filipinima i Indoneziji (Reuters)

Katarski šeik Saudi Ali Al Thani u srijedu je izabran za novog predsjednika Međunarodnog košarkaškog saveza na Kongresu FIBA-e održanom u Manili, prenosi Hina.

Al Thani je jednoglasno izabran za nasljednika Hamanea Nianga.

U prethodnom ciklusu Al Thani je bio potpredsjednik FIBA-e, dok je od lani predsjednik FIBA Azije, a ranije je bio predsjednik Katarskog košarkaškog saveza i potpredsjednik Katarskog olimpijskog odbora.

Interesi 212 federacija

“Velika mi je čast preuzeti ovu odgovornost: za mene, za moju zemlju Katar i za naš kontinent Aziju. Sada predstavljam interese svih 212 nacionalnih federacija u svih pet regija”, istakao je on po preuzimanju dužnosti.

“Košarka je globalni sport i to je naša najvažnija snaga. Danas mogu obećati samo jedno, a to je da ću vrijedno raditi s čelnicima FIBA-e i cijelim Centralnim odborom za dobrobit košarke i za dobrobit FIBA-e.”

Novi Centralni odbor sastat će se 9. septembra uoči završetka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za košarkaše koje će biti održano od 25. augusta do 10. septembra u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Izvor: Agencije