NBA oštro kaznila Hardena jer je direktora nazvao ‘lažljivcem’

Kazna od 100.000 dolara najviša je novčana sankcija koju NBA može izreći igraču.

Harden je došao u Philadelphiju iz Brooklyn Netsa, a prije toga proveo je osam sezona u dresu Houston Rocketsa (EPA)

NBA je kaznila zvijezdu Philadelphia 76ersa Jamesa Hardena sa 100.000 dolara zbog izjave u kojoj je sportskog direktora kluba, Daryla Moreya nazvao „lažljivcem“, nakon što je mu je odlazak u drugu ekipu pao u vodu.

Kazna od 100.000 dolara najviša je novčana kazna koju NBA može izreći igraču, prenosi dpa.

Harden je došao u Philadelphiju prošlog februara nakon nešto više od godinu dana u Brooklyn Netsima. Prije toga, deseterostruki All-Star igrač nastupao je za Houston Rocketse više od osam sezona.

Zvijezda NBA lige pristala je na dvogodišnje produljenje ugovora s klubom. Hardenu, koji će u subotu napuniti 34 godine, ugovorom je garantirano 68,6 miliona dolara te mogućnost da nakon sezone 2022/23. odustane od ugovora i pronađe drugu ekipu.

Kazna i za neizvršavanje ugovora

ESPN je krajem juna objavio da će Harden iskoristiti klauzulu iz ugovora, jer želi napustiti Philadelphiju nakon godinu i po dana.

Harden je odustao od svog ugovora od 35,6 milijuna dolara uz dogovor da će Morey pristati na razmjenu, prema izvještajima. No to se nije dogodilo.

Hardenovom agentu, Mikeu Silvermanu Philadelphia je nedavno rekla da Morey ne može pronaći zamjenu za Hardena i da franšiza neće raditi s njim osim ako on sam ne pronađe zamjenu koja bi pomogla timu u prvenstvu. To je nagnalo Hardena da verbalno krene na Moreya na promotivnom događaju u Kini.

„Daryl Morey je lažljivac i ja nikada neću biti dio organizacije čiji je on dio“, rekao je Harden u video snimci.

NBA je odmah poduzela mjere, ne samo zato što je Moreya nazvao lažovom, već i zato što je javno izjavio da neće izvršiti usluge koje su propisane ugovorom, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada