UEFA: Dinamo bez gostujućih navijača na evropskim utakmicama

Zagrebački klub do kraja sezone neće imati gostujuće navijače na evropskim utakmicama, odlučila je Evropska nogometna asocijacija tako kazniti prvaka Hrvatske nakon navijačkih nereda u Atini u kojima je jedna osoba poginula.

Sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači Dinama smatraju se visokorizičnim (EPA)

Zagrebački Dinamo do kraja sezone neće imati gostujuće navijače na evropskim utakmicama, odlučila je Evropska nogometna asocijacija (UEFA) tako kazniti prvaka Hrvatske nakon navijačkih nereda u Atini u kojima je jedna osoba poginula.

“Prema procjeni UEFA-e, sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači GNK Dinamo smatraju se visokorizičnim, a to je, nažalost, potvrđeno iznimnom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača GNK Dinamo u Atini, uprkos odluci da se za njih ne osiguraju ulaznice za utakmicu protiv AEK-a”, navedeno je u UEFA-inom objašnjenju odluke, prenosi Hina.

UEFA je kaznila Dinamo nakon što su 8. augusta, uoči utakmice 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka s AEK-om u Atini, izbili navijački neredi, u kojima je poginuo 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris.

U neredima su sudjelovali navijači Dinama, navijači Panathinaikosa i navijači AEK-a, iako je UEFA već tada zabranila dolazak gostujućih navijača.

‘Visokorizičnost navijača’

UEFA je tako odlučila da se sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači Dinama smatraju visokorizičnim, a od zagrebačkog kluba traži da, “u saradnji s relevantnim političkim, javnosigurnosnim i nogometnim tijelima u Hrvatskoj, osmisli i provede strategiju iskorjenjivanja nogometnog nasilja povezanog s njihovim klubom”.

Također, UEFA očekuje da će u dogledno vrijeme od kluba dobiti izvještaj s detaljima akcijskog plana za rješavanje ovog problema.

Dinamo i njegovi protivnici moraju dati sve od sebe kako bi spriječili navijače Dinama da putuju na gostovanja, dok gostujuće ekipe koje stižu u Hrvatsku mogu i dalje dobijati punu alokaciju ulaznica.

“Dinamo i nadležna tijela moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača. UEFA će direktno obavijestiti nadležna tijela zemalja/gradova domaćina o ovoj mjeri”, dodaje se u saopćenju UEFA-e.

Izvor: Agencije