Nogometašice Španije svjetske prvakinje

Reprezentacija Španije je u finalu Svjetskog prvenstva savladala Englesku sa 1:0, a jedini gol postignut je u 29. minuti meča u Sydneyju.

Španija je prvi put u historiji stigla do naslova svjetsog prvaka (Reuters)

Nogometašice Španije osvojile su u nedjelju naslov svjetskih prvakinja, nakon što su u finalu, odigranom u australskom Sydneyju, sa 1:0 nadigrale Englesku.

Kapiten Olga Carmona dovela je Španiju u vodstvo od 1:0  u u 29. minuti, nakon što je Engleska izgubila posjed na sredini terena, a protivnice brzo uzvratile i došle do prednosti koju su uspjele sačuvati do kraja.

Španija nije iskoristila penal

Španske reprezentativke su imale priliku za povećanje prednosti na kraju prvog poluvremena, u drugom dijelu su bile također agresivnije, ali nisu uspjele realizirati prilike za povećanje prednosti.

U 70. minuti dosuđen je jedanaesterac za Španiju nakon igranja rukom u kaznenom prostoru Keire Walsh.

Izvela ga je Jennifer Hermoso, ali ga je čuvarica mreže engleske reprezentacije Mary Earps odbranila i ostavila Englesku “na životu”.

Nakon toga Engleskinje pojačavaju pritisak, no bez uspjeha.

U 75. minuti Engleskinje su imale odličnu priliku, Lauren James je gađala bliži ugao, no španska golmanica Catalina Coll je dobro reagirala i odbranila.

Broznana medalja za Šveđanke

Špankinje su tako prvi put u historiji stigle do naslova svjetskih prvakinja.

U proteklih osam izdanja turnira najuspješnije su bile nogometašice Sjedinjenih Američkih Država, koje su četiri puta bile svjetske prvakinje – 1991, 1999, 2015. i 2019. godine.

Njemice su pobijedile dva puta (2003. i 2007. godine), a Norvežanke (1995. godine) i Japanke (2011. godine) po jednom.

Dan ranije, u utakmici za bronzu Švedska je u Brisbaneu pobijedila Australiju sa 2:0.

Izvor: Agencije