Hrvatski košarkaši izborili kvalifikacijski turnir za OI

Hrvatska je bila bolja od Turske sa 84:71; Bosna i Hercegovina je u finalu pretkvalifikacija izgubila od Poljske sa 72:76.

Bosna i Hercegovina je izgubila u finalu turnira u Poljskoj od domaće selekcije (EPA)

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija osvojila je u nedjelju pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu za plasman na Olimpijske igre, savladavši u finalu domaćina Tursku sa 84:71 (24:14, 24:15, 18:26, 18:16) te će sljedećeg ljeta igrati na jednom od kvalifikacijskih turnira na kojima bi mogla izboriti nastup na OI u Parizu.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Dario Šarić sa 22 poena i 11 skokova, Mario Hezonja sa 16 poena te Ivica Zubac sa osam poena i 10 skokova, dok su najefikasniji u sastavu Turske bili Furkan Korkmaz sa 19 i Sehmus Hazer sa 16 poena.

Poljska pobijedila BiH

Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi su od Poljske sa 72:76 u finalu turnira olimpijskih pretkvalifikacija u Gliwicama.

Košarkaši Bosne i Hercegovine su propustili priliku da se nađu na završnom turniru kvalifikacija u Parizu, gdje će igrati Poljska, koja je pretkvalifikacijski turnir, čiji je bila domaćin, završila bez poraza.

U dramatičnom finišu bh. reprezentativci nisu realizirali nekoliko napada, dok su Poljaci sa linije slobodnih bacanja uspjeli povesti i do kraja zadržati prednost.

Najefikasniji u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bili su Aleksandar Lazić sa 16, Edin Atić sa 15, Jusuf Nurkić sa 11 i Dženan Musa sa deset poena, dok su Poljsku predvodili Michal Sokolowski sa 16 i Aleksander Balcerowski sa 14 poena.

Izvor: Agencije