Evropsko prvenstvo za odbojkašice otvoreno u veronskom amfiteatru

Na Evropskom prvenstvu koje zajednički organiziraju Italija, Belgija, Njemačka i Estonija nastupaju i četiri reprezentacije iz bivše Jugoslavije.

Osim Srbije, koja brani srebro, na Evropskom prvenstvu nastupaju i Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Sovenija (EPA)

Pobjedom italijanskih odbojkašica protiv reprezentacije Rumunije (3:0) u spektakularnoj atmosferi na otvorenom u veronskom amfiteatru, počelo je Evropsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Italija, Belgija, Njemačka i Estonija.

U grupi B, kojoj je domaćin Italija, nastupaju i reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine dok Srbija, kao srebrne na prošlom prvenstvu, igra u grupi A gdje su joj protivnice Ukrajina, Slovenija, Poljska, Belgija i Mađarska.

Odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine (Fena)

Bosna i Hercegovina prvu utakmicu igra u srijedu, protiv Švicarske, a onda slijede dueli protiv Bugarske (četvrtak), Hrvatske (petak), Rumunije (ponedjeljak) i Italije (utorak).

Svaka reprezentacija po pet utakmica u grupi

I Hrvatska svoj nastup počinje u srijedu, utakmicom protiv Bugarske, pa dan kasnije igra protiv Rumunije, u petak protiv Bosne i Hercegovine, potom u ponedjeljak protiv Švicarske, a posljednju utakmicu igraju u srijedu protiv domaće reprezentacije.

Reprezentacija Srbije počinje nastup u petak, utakmicom protiv Ukrajine, pa slijede dvoboji protiv Slovenije (nedjelja), Poljske (ponedjeljak), Mađarske (srijeda) i Belgije (četvrtak).

Nakon grupne faze takmičenja u kojoj svaka reprezentacija igra pet utakmica, po četiri najbolje plasirat će se u osminu finala.

Polufinalni dvoboji te utakmice za medalje bit će odigrane u Bruxellesu.

Izvor: Agencije