Mediji: Svim uhapšenim navijačima u Atini određen istražni zatvor

Hrvatski ambasador u Grčkoj, Aleksandar Sunko je rekao kako je sigurnost pritvorenika trenutno glavna briga kako porodica optuženih, tako i predstavnika hrvatskog pravosuđa.

Za svih 105 osoba koje su bile ispitane tokom vikenda, grčke sudije su odredile zadržavanje u pritvoru (Reuters)

Za svih 105 osoba uhapšenih nakon žestokog uličnog sukoba navijačkih grupa pred stadionom AEK-a u Atini, u kojem je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, određen je istražni zatvor, javljaju grčki mediji.

Određivanjem istražnog zatvora za posljednja 33 okrivljenika koji su u nedjelju izvedeni pred istražnog sudiju, zaključen je istražni postupak, a uhapšeni će biti raspoređeni u 16 različitih zatvora, objavio je grčki portal SDNA.

Popisu optuženih naknadno je dodan još jedan Hrvat koji je uhapšen kad je autobusnom linijom za odredište u Albaniji pokušao prijeći grčku granicu. Prema policijskom izvještaju radi se o bratu jednog od uhapšenih. I njemu je određen istražni zatvor.

Prikupljen DNA materijal

U međuvremenu je prikupljen DNA materijal od 105 uhapšenih, koji se upoređuje sa prikupljenim dokazima.

Hrvatski ambasador u Grčkoj, Aleksandar Sunko je u razgovoru za RTL rekao kako je sigurnost pritvorenika trenutno glavna briga kako porodica optuženih, tako i predstavnika hrvatskog pravosuđa.

“S grčke strane dobijamo stalne garancije da je njihova sigurnost zajamčena, ali nećemo stati na tim inicijalnim uvjeravanjima nego ćemo intenzivno pratiti situaciju. Bit ćemo u kontaktu i s našim državljanima u pritvoru i s institucijama koje će pritvor provoditi”, rekao je Sunko te dodao kako je pritvorenicima pružena medicinska zaštita.

Krivična prijava

U Atini su se u ponedjeljak sukobile pristalice nogometnih klubova AEK iz grada domaćina i Dinama iz Zagreba. Grk Michalis Katsouris (29) preminuo je od više uboda nožem zadobijenih tokom tuče više desetaka navijača koja se dogodila dan prije utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka u atinskom predgrađu Nea Filadelfeia.

Zbog povreda su u bolnici zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a uhapšeno je 100-tinjak ljudi, uglavnom navijača Dinama.

U srijedu je grčko javno tužilaštvo podnijelo krivičnu prijavu protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski državljani, u kojoj ih se tereti za četiri krivična djela i sedam prekršaja tokom krvavog obračuna predgrađu Atine. Krivična djela s kojima se suočavaju su ubistvo s namjerom, učešće u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziva.

Prekršaji koji im se stavljaju na teret su narušavanje mira, opasne tjelesne povrede, uništavanje strane imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja i posjedovanje baklji.

Izvor: Agencije