Cavendish na svom posljednjem Touru morao odustati

Samo dan nakon što je osvojio drugo mjesto u sedmoj etapi i pokazao da može biti konkurentan u sprinterskim završnicama, Mark Cavendish je pao vozeći se u glavnoj grupi i pritom povrijedio rame.

Ljekarska ekipa je vrlo brzo došla do Britanca koji se držao za rame, a potom i za glavu, što nije bio dobar znak (AFP)

Rekorder po broju etapnih pobjeda (34) na Tour de Franceu, 38-godišnji britanski biciklist Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan) morao je odustati tokom osme etape najpoznatije biciklističke utrke na svijetu, nakon pada 64 kilometara prije cilja u Limogesu.

Samo dan nakon što je osvojio drugo mjesto u sedmoj etapi i pokazao da može biti konkurentan u sprinterskim završnicama za svoju 35. pobjedu na Touru, kojom bi prestigao legendarnog Belgijca Eddyja Merckxa s kojim dijeli rekord, Cavendish je pao vozeći se u glavnoj grupi i pritom povrijedio desno rame.

Ljekarska ekipa je vrlo brzo došla do Britanca koji se držao za rame, a potom i za glavu, što nije bio dobar znak. Postalo je jasno da Cavendish neće nastaviti svoj put na ovogodišnjem, posljednjem Tour de Franceu za njega, kad su mu ljekari povezali desno rame i odvezli ga vozilom hitne pomoći.

Prvi put vozio Tour 2007. godine

Cavendish je prvi put vozio na Tour de Franceu 2007.

Ukupno je na najvećoj svjetskoj utrci startao 14 puta, a do cilja u Parizu stigao je sedam puta.

Nakon osme etape Toura u generalnom poretku vodi prošlogodišnji pobjednik, Danac Jonas Vingegaard. Na drugom mjestu je Slovenac Tadej Pogačar, koji zaostaje 25 sekundi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada