Najbolje rukometašice regije saznale protivnice na Svjetskom prvenstvu

Na Svjetskom prvenstvu, koje se igra u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, nastupit će 32 reprezentacije, od čega je njih 18 iz Evrope, Azija i Amerika imaju po pet predstavnica, a Afrika četiri.

Mjesto na olimpijskom turniru već su osigurali Francuska, kao domaćin Igara, i aktualne evropske prvakinje – Norveška (EPA)

Ženske rukometne reprezentacije iz regije saznale su protivnice na Svjetskom prvenstvu koje će se od 29. novembra do 17. decembra ove godine održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Hrvatska će igrati u grupi A sa Švedskom, Kinom i Senegalom, a sve utakmice ekipa selektora Nenada Šoštarića igrat će u dvorani Scandinavium u Gotheborgu.

Crna Gora će igrati u grupi B u kojoj su još Mađarska, Kamerun i Paragvaj; Slovenija je u grupi D, zajedno sa Francuskom, Angola i Islandom; Srbija je u grupi E i igrat će protiv Danske, Rumunije i Čilea.

Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 32 ekipe, od čega je njih 18 iz Evrope, Azija i Amerika imaju po pet predstavnica, a Afrika četiri.

Titulu brani Norveška

Reprezentacije su razvrstane u osam grupa po četiri ekipe, a po tri najbolje prolaze dalje. U drugom krugu spajaju se grupe A i B, C i D, E i F te G i H. Iz drugog kruga po dvije najbolje ekipe iz četiri grupe plasirat će se u četvrtfinale.

Svjetske prvakinje idu direktno na Olimpijske igre u Pariz, a mjesto na olimpijskom turniru već su osigurali Francuska, kao domaćin Igara, i aktualne evropske prvakinje – Norveška. Upravo su te dvije reprezentacije i igrale finale prošlog Svjetskog prvenstva, koje se igralo u Španiji, kada je titula pripala Norvežankama.

Reprezentacije poredane od drugog do sedmog mjesta idu u kvalifikacije za Igre. U te kvalifikacije mogu ići i osma i deveta reprezentacija sa Svjetskog prvenstva, ako će se među prvih sedam plasirati Francuska i Norveška.

Šest gradova ugostit će Svjetsko prvenstvo: Herning i Frederikshavn u Danskoj, Trondheim i Stavanger u Norveškoj te Göteborg i Helsingborg u Švedskoj. Finale je u Herningu.

Izvor: Agencije