Rusiji oduzeto Evropsko prvenstvo za rukometašice

Evropska rukometna federacija odlučila potražiti drugog domaćina kontinentalnog prvenstva rukometašica koje je na programu za tri godine.

Iz krovne kuće evropskog rukometa je saopćeno kako je Rusiji oduzeta organizacija kontinentalnog prvenstva za rukometašice zbog rata u Ukrajini (Reuters - Ilustracija)

Evropska rukometna federacija (EHF) saopćila je danas kako je Rusiji oduzela organizaciju Evropskog prvenstva za rukometašice koje je trebalo biti održano 2026. godine.

Kako navodi agencija Reuters, EHF je u novembru 2021. godine odlučio da Rusija bude domaćin prvenstva 2026. Međutim, iz krovne kuće evropskog rukometa je saopćeno kako je Rusiji oduzeta organizacija kontinentalnog prvenstva za rukometašice zbog rata u Ukrajini.

Suspenzija iz IHF-a

U saopćenju se dodaje kako je Evropska rukometna federacija, poslije konsultacija sa Rukometnim savezom Rusije, odlučila potražiti alternativnog domaćina koji će biti organizator tog takmičenja za tri godine.

Međunarodna rukometna federacija (IHF) suspendirala je prošle godine sve ruske i bjeloruske klubove i selekcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Reuters podsjeća kako će Evropsko prvenstvo naredne godine biti održano u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Izvor: Agencije