UEFA pozvala reprezentacije da na Euru izbjegavaju letove avionom

Avioni tokom leta proizvode ugljik dioksid i pridonose klimatskim promjenama, zbog čega se UEFA nada da će uvjeriti reprezentacije da ne koriste kratke letove tokom grupne faze.

I navijačima će biti ponuđene snižene cijene karata za voz i besplatan javni prijevoz (EPA)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) potiče reprezentacije koje će nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje se treba održati u Njemačkoj 2024. godine, da na utakmice grupne faze umjesto avionom putuju autobusom ili vozom kako bi se smanjila emisija štetnih plinova.

Također, navijačima će biti ponuđene snižene cijene karata za voz i besplatan javni prijevoz, prenijela je Hina

UEFA želi da nadolazeći Euro bude „najodrživije evropsko prvenstvo svih vremena“, uz podsjećanje kako su takmičenja u grupnoj fazi raspoređena po regijama kako bi se pogodovalo kopnenim putovanjima, objavio je BBC.

Putovanje željeznicom ili cestom povoljnije

Od izgaranja goriva, avionski letovi proizvode ugljični dioksid i pridonose klimatskim promjenama, zbog čega se UEFA nada da će uvjeriti reprezentacije da ne koriste kratke letove tokom grupne faze.

Utakmice će UEFA podijeliti u tri regije na sjeveru, zapadu i jugu zemlje, što znači da će putovanje željeznicom ili cestom biti povoljnije. To se može promijeniti ako reprezentacije prođu u nokaut fazu, a te se utakmice igraju na drugom kraju Njemačke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada