Jokić i Murray novim rekordom do 2-1 u finalnoj seriji

Denver je pobijedio Miami u trećoj utakmici NBA finala, ali i ušao u historiju jer su po prvi puta dva igrača u istoj ekipi postigla ‘triple-double’ s najmanje 30 postignutih poena.

Do sada se nikada u historiji NBA lige nije dogodilo da jedan košarkaš u finalu ima najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija (Reuters)

Denver Nuggetsi pobijedili su u trećoj utakmici NBA finala u gostima kod Miami Heata rezultatom 109:94, te u seriji na četiri pobjede vode s 2-1.

Denver je ušao u historiju jer su po prvi puta dva igrača u istoj ekipi postigla triple-double s najmanje 30 postignutih poena – Nikola Jokić je imao 32 poena, 21 skok i 10 asistencija, a Jamal Murray 34 poena, uz 10 skokova i 10 asistencija.

Jokiću je to još jedan u nizu rekorda, a do sada se nikada u historiji NBA lige nije dogodilo da jedan košarkaš u finalu ima najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija.

Jokić: Rekord? Važnija mi je pobjeda

„Bili smo fokusiraniji, na kraju smo imali malo nekih nesporazuma, ali generalno komunikacija u igri nam je bila na visokom nivou i zato mislim da smo pobedili“, rekao je Jokić nakon utakmice.

Na pitanje novinarke ESPN-a koliko mu znači novi rekord, odgovorio je: „Da budem iskren – i ne toliko. Drago mi je što smo pobedili“.

„Ponestaje mi riječi“, rekao je Murray o Jokiću. „On čini da igra izgleda tako lako, a to je najteže“.

Malone: Nikola je stvoren za ovakve trenutke

Trener Michael Malone podsjetio je kako su Jokić i Murray imali „najbolji učinak kao tandem u sedam zajedničkih godina“.

„Što se tiče Nikole, ništa što on radi me ne iznenađuje“, rekao je Malone. „Tip je iznova pokazao da je stvoren za ovakve trenutke. Napreduje u ovim trenucima, na najvećoj pozornici, a to je učinio i večeras. Jamal je tip koji se toga ne boji, a kako je propustio naša posljednja dva doigravanja zbog povrede, umirao je od želje da se vrati u ovo okruženje“.

Četvrta utakmica igra se u noći sa petka na subotu (po evropskom vremenu), također u Miamiju. Nuggetsi su dvije pobjede udaljeni od svog prvog NBA naslova nakon sjajnih predstava njihovog zvjezdanog tandema, konstatira Hina.

Izvor: Agencije