UEFA definirala kvalifikacijski okvir za Mundijal 2026.

Prema prijedlogu koji je UEFA poslala FIFA-i, 16 evropskih predstavnika za turnir koji će 2026. godine zajednički organizirati SAD, Kanada i Meksiko bilo dobijeno kroz takmičenje u grupama i doigravanje.

Direktno bi se kvalificirali pobjednici 12 grupa koje bi se sastojale od četiri ili pet reprezentacija (Reuters)

UEFA će uskoro Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) poslati prijedlog novog formata evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nogometaša 2026.

Prema tom bi formatu, kako prenosi Hina, 16 evropskih predstavnika za turnir koji će 2026. godine zajednički organizirati SAD, Kanada i Meksiko bilo dobijeno kroz takmičenje u grupama i doigravanje.

Direktno bi se kvalificirali pobjednici 12 grupa koje bi se sastojale od četiri ili pet reprezentacija. Grupna faza kvalifikacija bi se odigravala u periodu od marta do novembra 2025.

Drugoplasirane reprezentacije, njih 12, te četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija u sezoni 2024/25, koje se nisu stekle pravo to pravo kroz kvalifikacije, nastupile bi u martu 2026. u doigravanju za preostala četiri mjesta.

Atini i Wroclawu naredna finala Konferencijske lige

UEFA je također odredila Atinu i Wroclaw za domaćine sljedeća dva finala Konferencijske lige, a domaćinstvo finalne utakmice Lige prvakinja 2025. dodijeljeno je Lisabonu.

Stadion Jose Alvalade, na kojem domaće utakmice igra Sporting i ima kapacitet za više od 50.000 gledalaca, ugostit će utakmicu u kojoj će se odlučivati o naslovu pobjednica Lige prvakinja za 2025. Već prije je određeno da će finale sljedećeg izdanja Lige prvakinja biti odigrano 2024. u španskom Bilbau.

Konferencijska liga, najmlađe klupsko takmičenje koje organizira UEFA, svog će sljedećeg pobjednika dobiti 2024. na novom stadionu AEK-a u Atini. Godinu dana poslije finale će biti odigrano u poljskom Wroclawu.

Povratak mjesta za stajanje na stadionima

Izvršni odbor asocijacije UEFA odlučio je i da će sljedeće sezone klubovi iz Njemačke, Francuske i Engleske na svojim utakmicama u evropskim natjecanjima moći koristiti dijelove tribina s mjestima za stajanje, kao što ih koriste u domaćim takmičenjima. Radi se o eksperimentalnom programu.

Od te bi odluke najviše koristi mogao imati njemački prvoligaš Union Berlin, jer bi za nastupe u Ligi prvaka mogao koristiti svoj stadion An der Alten Foersterei koji ima kapacitet za 22.000 gledalaca, ali čak njih 18.395 je predviđeno samo za stajanje.

U suprotnom, Union bi domaće utakmice u elitnom evropskom takmičenju igrao na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada