Ruskim sportistima zabranjeni nastupi u Češkoj

Prema odluci donesenoj na zahtjev čeških sportskih saveza, ni sportisti ni timovi koji predstavljaju Češku ne bi smjeli nastupati na takmičenjima koja se održavaju u Rusiji.

Češka vlada nije precizirala odnosi li se odluka i na bjeloruske sportiste (Reuters)

Vlada u Pragu zabranila je svim sportistima koji predstavljaju Rusiju učešće na takmičenjima koji se održavaju na tlu Češke.

Službeni Prag tako „zabranjuje učešće pojedinačnih sportista i sportskih timova koji predstavljaju Rusku Federaciju na takmičenjima i igrama organiziranim na češkom tlu“, navodi se u objavi za javnost na koju se poziva AFP.

Protiv učešća Rusa i Bjelorusa na Igrama

Istovremeno, prema odluci donesenoj na zahtjev čeških sportskih saveza, sportisti i timovi koji predstavljaju Češku ne bi smjeli nastupati na takmičenjima koja se održavaju u Rusiji.

Trenutna zabrana odnosi se na sve sportove i sve sportiste koji se takmiče pod ruskom i češkom zastavom. Češka vlada nije precizirala odnosi li se odluka i na bjeloruske sportiste.

Češki olimpijski odbor objavio je ranije ove godine da je protiv učešća ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. pod neutralnom zastavom.

Izvor: Agencije