Otvorene Evropske sportske igre, domaćin Poljska

Gotovo 7.000 sportista iz 48 evropskih zemalja učestvuje na Igrama kojima je domaćin Poljska; takmičari će se boriti u 29 sportova, a za njih 19 će se dodjeljivati direktne kvote za Olimpijske igre.

U 12 sportova na Evropskim igrama dodjeljuju i naslovi kontinentalnih prvaka (EPA)

Evropske sportske igre, koje će trajati do 2. jula, otvorene su u poljskom gradu Krakowu. Na stadionu Wisla svečano ih je otvorio poljski predsjednik Andrzej Duda.

Gotovo 7.000 sportista iz 48 evropskih zemalja učestvuje na Igrama kojima je domaćin, osim Krakowa, još poljskih 12 gradova. Takmičari će se boriti u 29 sportova ili disciplina, a za njih 19 će se dodjeljivati direktne kvote za Olimpijske igre u Parizu 2024. ili vrijedne bodove za plasman.

Agencija Hina napominje kako se u 12 sportova dodjeljuju i naslovi evropskih prvaka, a među njima su sinhronizirano plivanje, atletika (ekipno), badminton, kanu, BMX i brdski biciklizam, skokovi u vodu, mačevanje (samo ekipno), džudo (mješovite ekipe) i moderni petoboj.

Najveći aplauz poljskim i ukrajinskim sportistima

Na ceremoniji otvorenja Poljaci su iskazali ponos što su domaćini najveće multisportske manifestacije u Evropi od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a pokazali su pritom svoju kulturu, historiju i sportske uspjehe.

Poruka Igara je „Mir u Evropi“ jer je Poljska domaćin ovog događaja u jeku ruske agresije na Ukrajinu i brojnih ekonomskih izazova širom Staroga kontinenta.

Na otvorenju je, uz zemlju domaćina, najveći pljesak dobila Ukrajina, dok ruski i bjeloruski sportisti ne učestvuju na ovom takmičenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada