Mediji: Hadžibegiću prijeti otkaz nakon tri poraza u nizu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je u utorak u Zenici, nakon poraza od Slovačke i Portugala u gostima, i treći poraz u nizu – ovoga puta od Luksemburga.

Hadžibegić je nakon utakmice u Zenici prihvatio glavninu odgovornosti za poraz, ali se indirektno pravdao tvrdnjom kako nije isključivi krivac (Fena)

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić našao se na udaru žestokih kritika zbog katastrofalnih učinaka njegovih izabranika u dosadašnjem toku kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, na koje se poziva Hina, sada mu zbog toga prijeti otkaz ukoliko sam ne podnese ostavku.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je u utorak u Zenici, nakon poraza od Slovačke i Portugala u gostima, i treći poraz u nizu – ovoga puta od Luksemburga. Bilo je to veliko iznenađenje jer je Bosna i Hercegovina do sada redovito pobjeđivala Luksemburžane i to bez teškoća.

„Kako smo igrali, tako smo i zaslužili“, prokomentirao je utakmicu Edin Džeko, najbolji bosanskohercegovački nogometaš.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u tri uzastopna poraza nije postigla niti jedan gol, a od mogućih 12 bodova u četiri kola kvalifikacija osvojili su samo tri – pobjedom protiv Islanda u prvom kolu. Sada su im za plasman na Evropsko prvenstvo ostale samo teorijske šanse koje će tražiti u septembru kada ih čeka nastavak kvalifikacija u utakmicama protiv Lihtenštajna i Islanda.

Prihvatio odgovornost, ali ne bi otišao

Sam Hadžibegić je nakon utakmice u Zenici prihvatio glavninu odgovornosti za poraz, ali se indirektno pravdao tvrdnjom kako nije isključivi krivac.

„Ne mogu Formulu 1 pobijediti Spačekom“, kazao je novinarima Hadžibegić. dodajući kako je spreman na nastavak borbe, ali i na ostavku ukoliko će to pomoći ozdravljenju stanja u reprezentaciji.

Priznao je, ipak, kako je riječ o njegovoj odgovornosti „kao i odgovornosti svakog trenera kada se nađe u takvoj situaciji“.

„Nije mi drago, ali moram to izdržati. Takav je posao“, rekao je Hadžibegić, dodajući kako nema ništa protiv da bude žrtva za budućnost bosanskohercegovačke selekcije. Najavio je i kako će prihvatiti svaku odluku Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, ali je i uvjeren da „nema drugog rješenja nego nastaviti raditi s ovom grupom igrača, jer boljih i nema“.

Smatra se „apsolutno spremnim da nastavi posao“ te dodaje: „Napuštanja broda nema. Znamo šta imamo i šta nemamo“.

Zeljković najavio ‘velike promjene’

Osim selektorove, publika je s tribina u Zenici tražila i ostavku predsjednika Saveza Vice Zeljkovića. On je najavio „velike promjene“.

„Trebamo vidjeti gdje smo griješili i donijeti odluke koje će nas vratiti na pravi kolosijek“, napisao je Zeljković u poruci na društvenim mrežama, otvarajući prostor nagađanjima o tome šta slijedi.

Bude li smijenjen ili podnese ostavku, Hadžibegić će imati rekordno kratak mandat na mjestu selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine jer je na tu poziciju imenovan početkom godine.

Selektor je bio i 1999. godine, podjeća Hina, no ni tada se nije iskazao posebnim uspjesima jer je to radio nepunih osam mjeseci i od sedam utakmica, kroz koje je vodio reprezentaciju, pobjedu je zabilježio samo u dvije.

Izvor: Agencije