Klub iz pustinje postao prvak u hokeju na ledu: Las Vegas osvojio NHL titulu

Po prvi put u svojoj klupskoj historiji Las Vegas je osvojio Stanley Cup savladavši na svom ledu Florida Panthers s 9:3 za ukupnih 4-1 u seriji.

U šestoj godini postojanja klub iz Las Vegasa je došao do naslova (Reuters)

Hokejaši Las Vegas Golden Knightsa ovogodišnji su pobjednici NHL lige. Po prvi su put u svojoj klupskoj historiji osvojili Stanley Cup savladavši na svom ledu Florida Panthers s 9:3 za ukupnih 4-1 u seriji.

U šestoj godini postojanja klub iz pustinje u Nevadi je došao do naslova, a u posljednjoj utakmici izjednačili su stari NHL rekord.

Golden Knights izjednačili su rekord velikog finala NHL-a star 81 godinu s devet golova. Samo dvije ekipe prije toga, Detroit Red Wings 1936. i Toronto Maple Leafs šest godina kasnije, također su postigle devet golova u finalu Stanley Cupa.

Drugo finale za obje ekipe

Golden Knights plasirali su se u doigravanje kao prvi nositelji, prvaci Pacifičke grupe i sa 111 bodova najbolja ekipa Zapada. Na putu do kupa u prvom su kolu eliminirali Winnipeg Jets sa 4-1 u seriji, u drugom kolu Edmonton Oilers sa 4-2, a u konferencijskom finalu Dallas Stars sa 4-2.

Florida Panthers su ušli u doigravanje kao osma ekipa regularne sezone na Istoku, a najveće iznenađenje priredili su već u prvom kolu kada su pobjedom 4-3 eliminirale atlantskog prvaka i nositelja President's Cupa, te najbolju ekipu regularnog dijela sezone sa 135 bodova Boston Bruins.

I Las Vegas i Florida su po drugi put igrali u velikom finalu. Ekipa iz “grada kocke” ušla je u borbu za Stanley Cup nakon prve sezone u NHL-u 2017/18, kada je izgubila od Washingtona. Ekipa sa Floride igrala je protiv Colorada u velikom finalu 1996. godine.

Izvor: Agencije