Online kladionica mora platiti odštetu danskim sportistima

Online servis Bet365 mora platiti 697.000 dolara sportistima, među kojima su nogometaši Eriksen, Kjaer i Schmeichel jer je koristio njihova imena i fotografije bez pristanka.

Fotografija Christiana Eriksena najčešće je korištena (Reuters - Ilustracija)

Servis za online kockanje Bet365 mora platiti odštetu 23-ojici danskih sportista, uključujući nogometnu zvijezdu Christiana Eriksena, zbog korištenja njihovih imena i fotografija na društvenim mrežama bez pristanka, odlučio je Danski sud.

Vlasniku kladioničarskog online servisa Bet365 naređeno je da plati 4,7 miliona danskih kruna (697.000 dolara) sportistima, među kojima je badminton igrač i olimpijski pobjednik Viktor Axelsen te nogometaši Simon Kjaer i Kasper Schmeichel.

Eriksenu najveće obeštećenje

Najveća svota od 1,45 miliona kruna, gotovo trećina iznosa, dodijeljena je veznjaku Manchester Uniteda Christianu Eriksenu čija je slika, prema tvrdnjama tužitelja, najčešće korištena.

Dok je Bet365 tvrdio da se upotreba imena i slika treba smatrati uredničkim sadržajem te da zbog toga ne podliježe plaćanju, sud je umjesto toga utvrdio da to predstavlja marketing za koji je potreban pristanak, javlja Reuters.

Izvor: Agencije