Nasilje zasjenilo slavlje Napolitanaca zbog titule

Nakon remija 1:1 u Udinama, Napoli je osvojio prvi ‘Scudetto’ nakon 23 godine i legendarnog Argentinca Diega Armanda Maradone.

Nova erupcija veselja, kako najavljuju italijanski mediji, očekuje se na nedjeljnoj domaćoj utakmici Napolitanaca protiv Fiorentine (Reuters)

Slavlje zbog titule Napolija, treće u historiji i prve nakon Maradonine ere, zasjenjeno je jednom smrću i stotinama povrijeđenih.

Tokom proslave preminuo je 26-godišnji muškarac, javlja italijanska novinska agencija ANSA, navodeći da je on bio jedan od četvero ranjenih u pucnjavi. Prema dnevniku Corriere della Sera, još nije jasno jesu li pucnjevi ispaljeni u sklopu navijačkog slavlja ili je riječ o kriminalnom činu. List La Stampa izvještava da je žrtva bila povezana s lokalnim mafijaškim klanom.

Još najmanje 200 osoba povrijeđeno je tokom slavlja, od rana nožem do opeklina od petardi i napadaja astme izazvanih udisanjem dima iz baklji, prenosi Hina.

Nakon remija 1:1 u Udinama, Napoli je osvojio prvi Scudetto nakon 23 godine i legendarnog Argentinca Diega Armanda Maradone.

Novo slavlje već u nedjelju

Pobjedu je na velikim ekranima stadiona koji nosi ime argentinske legende pratilo 60.000 navijača, koji su nakon utakmice otišli proslaviti naslov prvaka Italije u središte Napulja. Na Piazzi del Plebiscito u blizini luke pjevalo se i slavilo, mahalo zastavama i ispalilo nekoliko raketa, a barem tri su osobe zadobile povrede ruku uzrokovane vatrometom tokom slavlja, objavile su lokalne zdravstvene vlasti.

Proslava titule bez dileme će se nastaviti u znaku povratka naslova na jug, nakon što su ga 22 godine monopolizirala tri velikana sa sjevera – Juventus, Milan i Inter.

Nova erupcija veselja, kako najavljuju italijanski mediji, očekuje se na nedjeljnoj domaćoj utakmici Napolitanaca protiv Fiorentine.

Izvor: Agencije