Olimpijsku baklju nosit će 10.000 ljudi

Svaki nositelj baklje nosit će plamen otprilike četiri minute na udaljenosti od 200 metara.

Plamen koji će prema tradiciji biti zapaljen u grčkoj Olimpiji stići će na francusko tlo preko mora u Marseille 8. maja 2024. (Reuters)

Olimpijski plamen, koji će od maja do jula 2024. preći šezdesetak francuskih departmana, nosit će 10.000 nositelja baklje, objavili su organizatori Olimpijskih igara u Parizu na konferenciji za novinare, prenosi agencija Hina.

Plivački prvaci Laura i Florent Manaudou te atletičar Dimitri Pavade i paratriatlonka Mona Francis izabrani su za kapitene ove štafete olimpijske baklje.

Plamen koji će prema tradiciji biti zapaljen u grčkoj Olimpiji stići će na francusko tlo preko mora u Marseille 8. maja 2024. Nakon toga će početi svoje putovanje Francuskom koje će trajati do 26. jula 2024. kada će svečano biti otvorene Olimpijske igre u Parizu, dodaje organizacijski odbor.

Tajni posljednji nositelj

Novost u putovanju plamena je kolektivna štafeta. Naime, u njoj može učestvovati grupa od 24 osobe, uključujući jednog prijevoznika, koja predstavlja, naprimjer, sportsko udruženje. Ukupno će ih biti 3.000.

Svaki nositelj baklje nosit će plamen otprilike četiri minute na udaljenosti od 200 metara. Jednu trećinu nositelja plamena odabrat će organizacijski odbor i sportski pokret, drugu trećinu sponzor štafete Bakle Bank te osiguravajuće kuće BPCE i Coca-Cola, a trećinu ostali partneri Olimpijskih igara.

Velika većina nositelja baklje bit će poznata početkom 2024, ali imena velikih sportista i drugih poznatih osoba bit će otkrivena za nekoliko mjeseci, dok je posljednji nositelj koji će zapaliti olimpijski plamen na dan otvaranja Ljetnih olimpijskih igara 2024. strogo čuvana tajna.

Izvor: Agencije